keskiviikkona, marraskuuta 19

valokuvauskurssi: kynttilän liekki

Innostuin kuvailemaan kynttilänliekkiä. Minulla on visio ( näitä näyttää olevan enemmänkin ;D ) minkälaisen kuvan haluaisin liekistä, mutta näin ensimmäisellä kokeilulla se ei ihan onnistunut. Mielenkiintoista kuitenkin oli kuinka erilaisia kuvia tuli pienillä asetusten muutoksilla.


1/4000  -  F5.0  -  ISO100


1/4000  -  F5.0  -  ISO 800

1/4000  -  F5.0  -  ISO 128000


Eli mitä suurempi ISO arvo ( ainakin pimeässä ) sen rakeisemmaksi kuva menee.Mutta tätä en tajua...eli kertokaapas nyt vielä viiisaammat mitä tuo 1/200 tarkoitti. Kokeilin ihan huvikseni mitä tapahtuu kun vaihdan 1/ ?? lukua. Alla tulos.

1/200  -  F5.0  - ISO 100


1/13  -  F5.0  -  ISO 100


2  -  F5.0  -  ISO 100


20  -  F5.0  -  ISO 100


Eli mitä suuremmaksi(?) luku meni sitä kirkkaammaksi kuva tuli. Onko siis niin, että 1/200 päästää valoa vain vähän sisään, kun taas 20 päästää tosi paljon ja kuvasta tulee kirkkaampi?

Huh. Kyllä tämä on haastava laji ja menee oman aikansa ennen kuin ymmärtää miten homma toimii.


SHARE:

42 kommenttia

 1. Nämä on kivoja postauksia :) ja tarttuu aina mukaan :) kiva kun toteutat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla! Ja mähän näitä itse vaa testailen. En ole mitään kursseja käynyt! Kokeilemalla oppii ;))

   Poista
 2. Hienoja testejä!
  Olen tosi huono selittämään omin sanoin, joten laitan pätkän netistä ja linkkiä perään :)

  Valotusaika eli suljinaika
  Valotusaikaa kuvataan yleensä sekunnin osina tai kokonaisina sekunteina. Mitä lyhyempi valotusaika, sitä lyhyemmän aikaa valoa pääsee kameran kennolle. Valotusaika määräytyy kamerassa käytössä olevan ohjelman mukaan vallitsevan valomäärän perusteella. Salamaa käytettäessä valotusaika digipokkareilla on tyypillisesti 1/60 (sekunnin kuudeskymmenesosa).
  Alla olevassa listassa on kuvattu yleisimmät täyden aukon valotusajat, jokainen askel tuplaa kennolle tulevan valon määrän. Punaisella on merkitty ne ajat, joilla kuvaaminen käsivaralta ei välttämättä onnistu käsien tärinästä tms. johtuen. Mitä vakaammat kädet, sen pidempiä valotusaikoja voi käyttää. Myös jalustan käyttö on suositeltavaa pidempiä valotusaikoja käytettäessä.

  http://pelivara.com/tutoriaalit/kuvaamisen-perusteita/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitoskiitos! Menen heti tutustumaan :))

   Poista
 3. Se on suljinaika... mitä isompi se on, sitä pidemmän aikaa valoa pääsee kennolle. Alimmassa kuvassa suljinaika on 20 sekunttia, ylimmässä 1/200 sekunttia. Minäki ollut kurssilla, jossa piti kuvata kynttilän liekkiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin just! Mä alan tajuumaan ;)) Kiitos teidän selitysten!!

   Mä siis en ole käynyt kurssilla. Ihan itse vaan testailen ja jaan tuloksia kanssanne;D! Saanut hyviä vinkkejä lukijoilta :)

   Poista
 4. Velotusajasta siis kyse, ja niinkun Sanna tuossa jo sanoikin, se määrittää ajan, jolloin valoa pääsee kennolle. :)

  VastaaPoista
 5. No vastauksen oletkin kysymykseesi saanut, mutta piti vain todeta, että kivoja kuvia olet napannut :)

  VastaaPoista
 6. Jestas mahtava testi. Minä kun täällä vain älyluurilla räpsin. Tosin niinhän se menee nälkä kasvaa syödessä. Blogini perustaessa en niin kiinnittänyt huomiota kuviin, nyt ne tulee koko ajan tärkeämmäksi. Tänä pimeänä aikana on vaikea saada älyluurilla muita kuin suttukuvia ja niinhän minä haluaisin sellaisen hienon kameran ja sitten valokuvauskurssille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mä räpsin kyllä kuvat järkkärillä mutta paljon on opittavaa. Nämä kokeilut ovat kyllä aika hauskoja :)) Kiitos.

   Poista
 7. Harjoitus tekee mestarin :) kauniita kuvia olet ottanut

  VastaaPoista
 8. Tämä oli mielenkiintoinen postaus! Kiitos, S! <3

  VastaaPoista
 9. mahtava postaus ja kivoja testejä olet tehnyt, otat aina niin kauniita kuvia <3
  t/tuisku

  VastaaPoista
 10. Nää on just huippuja postauksia. Kiva lukea ja aina oppii uutta. :)

  VastaaPoista
 11. Mäkin olen täällä yrittänyt opetella valokuvausta. Välillä tuntuu, että kuvat onnistuu ja välillä taas ei onnistu millään ja väännän asetukset takaisin automaatille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mä repesin sun kommentille, koska mulla käy ihan samoin! Varsinkin jos on vähääkän kiire!! Eh!

   Poista
 12. Eksyin mutkin kautta blogiisi. Miten osuikaan?! Minulla on juuri otettu järkkärikamera ja pähkäilen aivan samoja asioita. Hitsin valkotasapainot, ISOt, ft:t sun muut, apuva!
  Tänään kamerakurssille, saas nähdä ollaanko sen jälkeen enemmän kartalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa seurailemaan :))! Jeps, mä kans pähkäilen vaikka monta vuotta ollut järkkäri! Huoh!

   Poista
 13. Noiden säätöjen kanssa on yleensä ihan kiva kikkailla, välillä tosin menee hermo, kun ei millään meinaa saada säätöjä oikein. Tsemppiä testailuun, kyllä se siitä! Netistä löytyy hyviä vinkkejä, sieltä minäkin olen jotain oppeja käyttänyt hyväksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep, ja käytännön esimerkit ja valmiit asetukset uppoaa mun päähän paremmin, kun hirveet selitykset :)

   Poista
 14. Itsekkin täytyis mennä oikein järkkärikurssille, kun sopiva ajankohta ja kurssi olisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin mäkin haluaisin! Nämä mun "valokuvauskurssit" ovat vaa omia testailuita ;)

   Poista
 15. Hieno kuvasarja selityksineen!
  Ostin juuri kirjan joka kertoo vähän tällaiselle tyhmemmällekin kuinka kuvataan järkkärillä. En ole vielä pitkälle päässyt, mutta muutaman testikuvan ottanut. Älypuhelin on niin kätsy, kun se on aina matkassa, mutta halu olis kova oppia järkkärillä kuvaamaan. Eli testailemaan vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)). Minkä nimisen kirjan ostit!! Mäkin tarviin jonkun niin yksinkertaisen kun voi vaan olla :)). Kokeilemalla oppii kaikista parhaiten!

   Poista
  2. Pekka Punkarin Digikamerakoulu (docendo). Kannessakin sanotaan, että opas on selkeä ja havainnollinen kuvaopas.
   Lainaus kirjan esittelystä eräältä netti sivulta: "Kirja on suunnattu alkeistason kuvaajille ja se vääntää rautalankaa valokuvaamisen perusteista ihan kiitettävän selkeästi."

   Kirjan hinta vaihtelee 20-30 euron välillä, minä ostin sen viidellätoista eurolla Suomalaisen alesta reilu kuukausi sitten. Varmasti löytyy muitakin hyviä, mutta tästä olin kuullut kehuja ja kun oli alessa nappasin matkaan ja kivasti siinä on kuvien kanssa selitetty noita asetuksia :)

   Poista
 16. Kiitos näistä kuvausjuttupostauksista, itse luen aina mielelläni. En osaa vielä omalla minijärkkärillä tehdä noita säätöjä vaan käytän tosi paljon automaattiasetuksia, joita kamerassa on paljon. Siitä kyllä löytyy kaikki manuaalisäädötkin, joita haluaisin jossain vaiheessa oppia. Mikä kamera sinulla muuten on käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että näitä on kiva lukea :)). Jatkan siis postailujani ja testailuja!! Onhan ne automaattisäädöt niin paljon helpompia. Mutta kiva on kokeilla vähän muitakin :)

   Mulla on Samsung NX1000.

   Poista
 17. Tää oli jälleen tosi kiva postaus ja ihania kuvia oot ottanut. Kameran asetuksia on niin kiva aina kokeilla ja testata mitä milloinkin saa aikaan. Mullakin on vielä opetteluvaiheessa, mutta tämä on niin sitä antoisaa aikaa kun aina oppii uutta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)) Sulla onkin niin hienoooo kamera, että varmaa menee jonkin aikaa kunnes oppii :)!

   <3

   Poista
 18. Kiva postaus, voi mäkin tarttisin varmasti jotain kurssia :) Eilen illalla tosin innostuin kuvaamaan jalustalla ja siitä syntyikin tämän päivän postauksen kuvat. Olin niin yllättynyt kuinka hyviä kuvista tavallaan tuli vaikka oli ihan pimeää ja kattolampun valossa vain kuvasin. Täytyy kyllä ottaa tuota jalustaa useamminkin käyttöön kun kuitenkin joutuu pimeällä kuvaamaan niin usein!

  Hauskaa päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, jalusta on niin hyvä! Mullahan on aina ja koko ajan kamera jalustassa kiinni ja sit sen kanssa häröilen himassa :)!! Tykkään tosi paljon!

   Poista
 19. Vau, näitä on kivaa lukea. Ja hupaisaa - nimittäin itsekin kokeilin tänään canon600:llani manuaalisia säätöjä ja vahingossa säädin pilviselle säälle kohtuulliset säädöt, valoisuus oli hyvä , mutta jäi tuo rakeisuus? Taikka sitten käteni ei ollut erityisen vakaa :) Hyviä otoksia "peukku" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sike :) Sen opin, että mitä isompi ISO arvo niin rakeisemmaksi kuvat menee!

   Tosi kiva, että näitä mun testailuita on kiva lukea :). Pitää siis jatkaa postauksia ;)

   Poista
 20. Täällä myös yksi blogin myötä valokuvauksesta innostunut ja juuri ensimmäisen järkkärin ostanut, parhaillaan valokuvauskurssilla ihmettelevä amatööri! :) Kiva idea ja kivoja kuvia oot saanut aikaiseksi. Oon itekkin testaillut suljinajan vaikutusta erityisesti liikkeen kuvaamisessa. Väsäsin esim. keittiön hanan alle kotikutoisen "vesiputouksen", ihan vaan nähdäkseni miten suljinaika vaikuttaa liikkuvan veden kuvaamiseen. Näin testaamalla sitä parhaiten oppii, toivon mukaan ainakin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tervetuloa amatöörien joukkoon!

   Mä olen itse myös tällä hetkellä kamerakurssilla ja tosi kivaa on ollut! Oppinut paljon uusia hyödyllisiä asioita ( ja siis ihan alkeita ) ja innolla niitä täällä testaillaan ;). Tsemppiä sullekin!

   Poista

Kiitos! Thank you!

Blogger Template Created by pipdig