perjantaina, elokuuta 14

vastavaloon kuvaaminen?


Johan on ollut tunnerikas viikko; iloa, onnea, huolia, kyyneleitä, ärsytystä, jne. Onneksi on perjantai ja akut saa taas ladattua arkisista häröilyistä ;).

Otin eräänä kauniina aurinkoisena päivänä kuvia olohuoneestamme. Kuvaaminen on jostain syystä hyvin haastavaa enkä saa millään otettua "oikean ja aidon värisiä" kuvia sieltä. Niistä tulee yleensä liian tummia eivätkä näytä yhtään siltä mitä näen silmilläni. Vaikka ilta-aurinko porottaa olohuoneen puolella ei se kuitenkaan paista suoraan olohuoneeseen. Miksi kuitenkin tuntuu siltä kuin kuvaisin vastavaloon? Vai onko siellä vain liian valoisaa?
Henkilökohtaisesti pidän vaaleista ja kirkkaista kuvista ja yleensä muokkaankin kuviani ( välillä ehkä liikaakin ). Tämän postauksen alkuperäiset kuvat olivat tummia ja photoscape oli jälleen kerran kovassa käytössä. Alemmassa kuvassa näette eron. 

Oikeanpuoleista kuvaa ei ole muokattu ja mielestäni se on aivan liian tumma.  Vasemmanpuoleista kuvaa on muokattu. Kuten huomaatte pussin väri on täysin eri kuin mitä se oikeasti on, sekä kuva on ylivalottunut.
Onko sinulla mitään kikka kolmosta ongelmaani? Tai tiedätkö miksi kuvista tulee niin tummia? 
Kiitos paljon ja oikein ihanaa perjantaita kaikille.

//Still learning how to take pictures.

SHARE:

28 kommenttia

 1. Aah.. niin samat ongelma täällä (1. maailman ongelma:))
  Juu, niin se on, että jos on suuri ISO arvo, et voi saada iso aukkoa. Aurinko alkaa taas paistamaan viistoon ja tuntuu, ettei mitenkään saa asetuksia kohdalleen. Muuten, laitoin sulle "tärpin" tonne mun blogin puolelle, jos menette samaan kohteeseen missä me oltiin;)...
  Halit sinne!!
  T Kati (Call It Home)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, no mut hei..tää on ärsyttävä ongelma ;).

   Miten tää laji onkin niin vaikea. Ei kai auta vaan muuta kuin alkaa kokeilemaan eri vaihtoehtoja. Sillä oppii parhaiten.

   Poista
 2. Sinun kuvat on aina kauniita ♥ Kamera-asetuksiin on vaikea mennä sanomaan täältä käsin, mutta auttaisiko tuossa muokkausvaiheessa jos lisäisit kontrastia, syvyyttä tai värin kylläisyyttä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana <3. Yes, olisin voinut lisätä kontrastia hieman enemmän ;).

   Poista
 3. Suosittelen panostamaan itse kalustoon kuvauksessa. Heijastimiin (voit valaista liian tummiksi jääviä kohtia kuitenkaan tekemättä niistä luonnottaman näköisiä) ja etenkin kunnon objektiiviin - mielellään kiinteä, niissä on paras valovoima&hinta-suhde. Mikäli kuitenkin varaa on pistää kalliimpaan zoom-putkeen, suosittelen ennemmin näitä. Parasta on jos saisit kuvasi otettua 1.8 aukolla ja mikäli tämä ei onnistu, säätäisit ISO-arvon kanssa.

  Muokatessa voisi säätää vaaleaa ja tummaa päätä (esim. Highlighs & Shadows) aina exposuren sijaan (jolloin kuva saattaa ylivaloittua). Jos käytät Photoshoppia, on esim. Curves hyvä työkalu. Photoscapea en ole koskaan testannut, joten siihen en osaa ikävä kyllä antaa vinkkejä :( Mikäli kuitenkin haluat jonkin kohdan olevan ns. 'oikean' sävyinen, kuten vaikka tuon pussin, rajaat sen ja säädät pelkästään sen sävyä. Kaikkea ei voi saada, mutta kuvanmuokkauksella ja jo kuvaustilanteessa pohtiessa saa paljon aikaan :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, löysinkin ( tai ihana Frida auttoi minua ) yhden zoomin joka voisi olla hyvä kameraani. Siinä oli juuri tuo 1.8 aukko. Heijastimia minulla ei ole.

   Kiitos paljon Hanna vinkeistäsi. Näytät tietävän aiheesta ;).

   Poista
 4. Tuttuja haasteita! Minä olen alkanut käyttää Photoscapessa kirkkauskäyrän säätöä. Sillä saa joskus jonkun ongelman ratkaistua, mutta ei aina (tuurilla ne laivatkin seilaa...). Jään tähän kuulolle, josko saisin itsekin vinkkejä ;) Rentouttavaa, ihanaa, kaikista huolista, murheista ja ärsytyksistä vapaata viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep. Sitä kirkastuskäyrää mäkin käytän a i n a, mutta joskus ehkä vähän liiikaa.

   Kiitos. Oli ihana viikonloppu.

   Poista
 5. Olen alkanut itse lisäämään tarvittaessa varsinkin kontrastia jos muokkaan kuvan värejä :) se on itsellä ollut sellainen uusi juttu josta olen huomannut olevan apua :)

  Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, se onkin hyvä vinkki! Olen myös käyttänyt samaa.

   <3

   Poista
 6. RAW-kuvista muokkaaminen voi myös auttaa asiaan. Ne kestävät rajumpaa käsittelyä kuin pakatut jpeg:it ja niillä saa vähän palautettua ylivalottuneita kohteitakin. Kun yleensä noissa vastavalokuvissa on just se ongelma että vaaleat palaa puhki, tai sitten tummat varjot on pikimustia. Sivusin aihetta vähän tässä: http://emerentus.blogspot.fi/2015/07/esimerkki-kuvanmuokkauksesta.html

  HDR-tekniikka vois myös olla ratkaisu jos olet näppärä photoshopin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tajua noista RAW -kuvista mitään. Olen yrittänyt joskus lukea ja oppia, mutta ei tule mitään. Pitäisi varmaan mennä jonnekin kurssille.

   Kiitos vinkistä.

   Poista
 7. Vastavaloon ja ylipäätään ikkunaa vasten on aina haasteellista kuvata. Itsekin kamppuillut useasti saman asian kanssa. Kauniita ovat sinun kuvasi joka tapauksessa <3 Ihanaa viikonloppua S! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on ja meidän olohuoneessa on isot ikkunat!

   Kiitos <3

   Poista
 8. Tykkään kovasti sun tyylistä eli juuri nuo valkoiset kuvat, joita olet valaissut. Niksejä ei ole, kun en osaa ja joudun kaikki kuvat käsittelemään. Ihanaa viikonloppua a3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yes, mäkin tykkään niistä ja kiva, että säkin ;).

   Poista
 9. Mukava kun kirjoitit aiheesta, sai itsekin vinkkejä! :-)
  Ihanaa viikonloppua <3 :-)

  VastaaPoista
 10. Hyvä kysymys ;) Minäkin jään kuulolle, on nimittäin hiukan haastellista kuvata tuota olohuonetta kun aina on kuvien valotukset ihan päin...! Mutta tykkään sun kuvista kovasti, just kun ovat niin valoisia ja vaaleita. Ei ole haitannut "yli-muokkaus"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttu! Välillä menee vähän yli...

   Poista
 11. Mullakin on ihan loputonta tämä kuvaamisen opettelu. Nyt olen käyttänyt paljon kamerassa olevaa vastavalon säädintä. Vai mikäs se onkaan :D +/- nappia. Sitä säätämällä saa paremmin otettua kuvat vastavaloon. Aukko 1,8 - 4 riippuen objektiivista ja sit ISO arvon säätöä. Mut ei liian isoksi ettei mene rakeiseksi. Kontrastia, shadows ja highlights on hyvät käyttää myös käsittelyssä ettei kuvasta häviä värit. Itsekin tykkään valoisista kuvista ja välillä liikaakin poltan ne puhki, mutta tummat kuvat ei vaan ole niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, sama täällä! Valoisat kuvat ovat vaan niin kauniita :). On tää kyllä sellaista opettelua :)

   Poista
 12. En voi sietää salamalla otettuja kuvia, mutta sisätiloissa kuvaan vastavaloon aina salaman kanssa. Tämän niksin kuulin semi-ammattilaiselta ja on toiminut ainakin omiin kuvaustarpeisiini paremmin kuin muut osaamani säädöt. Käsittelen aina itsekin kuvia ja joskus tarkoituksella puhkipalaneiksi myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmäkään. Hyvä kun muistutit. Meillehän opetettiin valokuvauskurssilla, että sitä salaman 'vahvuutta' voi säätää. Yes, täytyypäs kokeilla :)

   Poista
 13. Mä en ymmärrä kuvaamisesta mitään, vaan meen yrityksen ja erehdyksen tekniikalla eteenpäin. Myös kuvankäsittelyssä. Siis neuvoja ei ole, mutta haluasin vaan kertoa sulle, että kuvat on aina hyvin kauniita ja viimeistellyn oloisia. Mä katselen niitä ilolla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Laura sun ihanista kommenteista viime päivinä <3 On ollut ilo lukea niitä.

   Poista
 14. mistä tuo ihana sohvapöytä on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit käydä lukemassa tarinan täältä : http://www.beautyoflife.fi/2014/12/minun-suunnittelema-poyta-olohuone.html

   :)

   Poista

Kiitos! Thank you!

Blogger Template Created by pipdig