keskiviikkona, tammikuuta 13

äiti, miks mun huoneen täytyy olla siisti?


Kysymys, jonka mini heitti minulle joululomalla. 

Olen suhteellisen järjestelmällinen ihminen ja pidän, että koti on siisti ja tavarat omilla paikoillaan. En kestä, jos esimerkiksi eteinen tai keittiö on epäjärjestyksessä tai jos minin pöytä on tavaroita täynnä. Mutta samaan aikaan olen myös aika huolimaton ja jos näkisitte laukkuni tai työpöytäni, saisitte slaagin. Eli löytyy sitä epäjärjestelmällisyyttä minustakin.


sotkuinen huone

idkuva


Aloin miettimään kysymystä oikein kunnolla. Lapsethan ovat lapsia eikä heiltä voi olettaa liikaa ja toisaalta, jos heillä on oma huone eivätkö he saa tehdä siellä mitä itse haluavat? Uskon, että on hyvä olla perussiisti ja pitää tavaroistaan huolta. Ehdottomasti. Mutta liiallinen panikointi tavaroiden oikeilla paikoilla olemisesta on turhaa. Mitä sitten, jos leikit jäävät kesken tai jos joka päivä pöytä ei ole tiptop? Eihän se maailmaa kaada ja välillä on kiva jatkaa leikkejä tai askarteluja siitä mihin edellisenä päivänä jäi.


sotkuinen huone

sotkuinen huone


Totuus kuitenkin on, etteivät kaikki ole samanlaisia. Vaikka minä olen suhteellisen huolellinen niin en voi olettaa, että lapseni on. Hänelle saattaa olla toiset asiat tärkeämpiä kuin minulle ja häntä ei tällainen pieni kaaos haittaa. Meidän aikuisten olisi ihan hyvä ottaa oppia lapsista eikä ressata mitä pienimmistä ja turhimmista asioista. Eikö?


sotkuinen huone


Mitens teillä? Pitävätkö lapsenne omat huoneet tip-top kunnossa tai vaaditteko sitä heiltä?


SHARE:

28 kommenttia

 1. Saa relata :D Meillä tyttö siivoaa huoneensa ilman, että tarvitsee pyytää, mutta hän on aina ollut sellainen järjestelmällinen, en pistä ollenkaan pahakseni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni! Mä uskon, ettet pistä pahakses ;))!!

   Poista
 2. No ei tod.ole :D Siivotaan välillä ja välillä innostuu oikein itsekin järjestelemään huoneensa. Mutta, yleensä leikin asettelun ja järjestelyyn menee aikaa ja sitähän ei haluta siivota pois päivän päätteeksi, niin antaa lelujen lojua :) Se on tytön huone se, muu onkin sitten äidin valtakuntaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! No en siis ole ainoa, jolla tulee tästä ehkä harmaita hiuksia ;). Ja näin juuri..muu koti onkin sitten mun päätettävissä ;D!

   Poista
 3. Teini ja nuori aikuinen... hmmm?! Heh - mitäs tohon sanoisi ja pojista siis kyse :D
  Heillä on talon yläkerta käytössä ja ovat aika pitkälti siellä niin kuin haluavat. Joskus pitää puuttua ja kehoittaa heitä siivoamaan, mutta toivon että oppisivat itse huolehtimaan - ja joskus he yllättävät :)

  Itse tykkään siististä, mutta onnistun kyllä minäkin saamaan kodin mullinmallin! Jos kerään päivän päätteeksi käsityöt ja askartelut pois, niin ihan varmasti ne jäävät kesken - pakkohan ne kesken eräiset on jättää näkyville :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin! Huh! Sitä niin toivoisi, että ne tajuaisivat itse :))!

   Poista
 4. Meillä samanlainen asetelma: itse tykkään, että on siistiä ja tavarat paikoillaan, mutta neiti on "vähän" suurpiirteisempi. Toki itsellänikin tulee päiviä, ettei vaan jaksa koko ajan järjestellä. Neidin huone saa olla aika pitkälle hänen oman siivousstandardin mukainen, mutta välillä käyn sitten tekemässä suursiivouksen. Ja välillä pitää vähän tiukemmin selittää, että vaikka leikki saa jäädä kesken, ei se tarkoita, että kaikki mahdolliset lelut on pitkin lattioita. Tällöin jopa kulkeminen on erittäin haastavaa ellei jopa vaarallista. Uskon, että vuosien karttuessa varsinkin tytöille tulee se vaihe, kun huoneesta karsitaan kaikki turha ja se pidetään suht siistinä. Silloin on enää huolena vaatekasat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuh, hyvä sana. Suurpiirteinen :)).Mä niiiiiin toivon, että jossain vaiheessa meikäläisenkin neiti tajuisi alkaa siivoamaan itsenäisesti ja nauttimaan järjestelmällisyydestä. Hahahha :)

   Poista
 5. Juu ei oo pojat siistejä meillä ei! (4 ja 9.) Käytin just tunnin huushollin ruokkoamiseen, kun kamat on huisin haisin ja leikit vallanneet koko talon. Kaameeta. Taidan pitää tänään vp:n (teen siis kotona töitä) ja vaan vähentää leluja ja muuta p***aa noiden kaapeista ja koreista... ei sen puoleen, liikaa kamaa löytyy kyllä omistakin kaapeista, vaikka päällisin puolin meillä on yleensä ihan siistiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah! Mäkin voisin karsii niin paljon minin huoneesta ja myös omista kaapeista!! Ugh! Mistä sitä oikein tulee??

   Poista
 6. Olen luovuttanut lasten huoneiden suhteen, en jaksa joka pv jäkättää ja jäkätän silti aika paljon. Koko kuvio joka on lapselle monesti leikki, mikä lie satumaailma ei vaan avaudu minulle... Siivoomaan on opetettu, mutta en halua siirtää tytöille sitä samaa suorittamista, että kaikki aina ojossa, jonka opin omasta lapsuudenkodista ja mummihan oli aina stressaantunut, koska siivosi ihan hulluna. .)

  Pirtsakkaa päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä en kanssa jaksa jäkättää!Se on niin kuluttavaa ja mä en tajuu miten noi lapset jaksaa kuunnella sitä!!?!?! Mä en myöskään halua sitä paniikin omasta siivousta mun omaan kotiin ja sen takia olenkin ottanut rennommin ;). Välillä tietty vaikeeta. Hah!

   Poista
 7. Olen ennen saanut kauheita raivareita varsinkin vanhemmalle tytölle, kun huoneessa oli aina kauhea kaos ja nykyään lasken suurinpiirtein kymmeneen ennen kuin menen edes huoneeseen. Onneksi nuorimmainen pitää jonkulaista järjestystä ja tykkää kovasti vaihdella huoneen järjestystäkin. Tytöillä huoneet yläkerrassa ja ajatellut ettei tartte olla niin justiinsa. Pääasia kun ite viihtyvät ja kaverit :) Kunnon siivouksesta pitää kyllä kummatkin käskeä eli vapaaehtoiseksi ei lähdetä. Eikö se ole vähän niin, että kiristys, lahjonta ja uhkaus paras kasvatus keino, heh :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hyvä idea laskea kymmeneen :DD! Välillä tosiaan pitää suursiivous tehdä, kun menee ihan mahottomaks, mutta ei tosiaan ole niin vakavaa ;).

   Joo, noi kolme avaisanaa täälläkin käytössä melkein päivittäin ;D

   Poista
 8. Meillä kotona vaadittiin ja vaalittiin järjestelmällisyyttä. En vain oikein koskaan hiffannut mitä sillä tarkoitetaan. Tai miksi äiti hokee: "Pane tavarat sinne mistä otitkin niin on siistiä". Koin syyllisyyttä myös joka kerta, kun lastenhuoneen epäjärjestystä kommentoitiin.

  Aika jännittävää, että sotkun keskellä asuneesta lapsesta tuli järjestelmällinen aikuinen. Luulen, että viesti meni perille vasta kun sai itse tehdä arjen valintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep, hyvä pointti! Mul ehkä vähän sama ja olinkin nuorempana vähän hälläväliä siivouksen suhteen. Mutta nyt sit astetta tarkempi. Mutta juurikin omien kokemuksien kautta en halua jatkaa samaa mitä äitini teki, joten siksi yritän parhaani olla napisematta jokaisesta pienestä sotkusta ;)!

   Poista
 9. Lapsia meillä ei ole, joten en osaa lastenhuoneesta sanoa, mutta puoliso välillä jättää tavaransa hujan hajan XD
  Mutta sama juttu minulla kuin sinullakin, jossain asioissa olen todella tarkka ja esimerkiksi keittiön haluan pitää aina mahdollisimman siistinä, toisaalta sitten taas juurikin laukku tai töissä työpöytä voivat olla aivan hujan hajan. Välillä pieni kaaos on hyväksi, mutta tunnen myös suurta tyydytystä siivoamisen jälkeen kun näkee työn tuloksen ja kaikkialla (tai no, edes se yksi pöytä) on siistiä ja tavarat järjestyksessä. Luulen, että tämä siivousvimma menee, niinkuin moni muukin asia elämässä, sykleissä. Välillä toiset asiat nousevat pintaan ja ovat tärkeysjärjestyksessä etusijalla, välillä taas toiset. Ihmiset, niin aikuiset kuin lapsetkin, ovat myös erilaisia. Toisilla sujuu elämä hyvin pienen kaaoksen keskellä, toiset eivät voi toimia jos kaikki ei ole tiptop.

  //Kaisa J - Koti-ikävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että! Tuo olisi varmasti vielä pahempaa, kun aikuinen jättää kamat levälleen!Nouuuu! Siks mä en varmaa ikinä pystyis asumaan kenenkään kanssa.

   Yep, musta tuntuu, että kun on siistiä ni sit tuntuu elämän olevan ns. järjestyksessä. Vaikka eihän se tietenkään niin ole, mutta edes yksi asia on järjestyksessä :DD!!!

   Poista
 10. Välillä on siistiä ja välillä ei. :D Sellaista se vaan on. :)

  VastaaPoista
 11. Muistan, että suurin riidan aihe meillä kotona äidin kanssa oli juurikin huoneen siivoaminen. Minä olen epäjärjestelmällinen ja äiti tiptop. Nyt tappelen samasta asiasta tiptop-miehen kanssa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sama täällä! Aina nalkuttamassa huoneen siisteydestä ;). Sinulla siis jatkuu sama. Mä huomaan olevani nyt enemmän tiptip kuin ei tiptop. Eli joku vinksahdus tapahtunut nyt aikuisena;)

   Poista
 12. Meillä esikoinen huolehtii omasta huoneestaan, mutta keskimmäisen kanssa saa repiä hiuksia itseltä päästä :D Minä en voi sietää hänen huoneensa epäkaaosta - suljen siis oven usein mutta joskus ne pölytkin on putsattava jne ja silloin joudutaan ainakin jonkinlaiseen sanaharkkaan :) Minä toivoisin että kotimme olisi siistimpi - yksin asuessani se ehkä olisikin - mutta kun perheessä on 4 muutakin, niin joko minä nalkutan koko ajan tai kuljen perässä. Viimeisintä en jaksa ja ekaa yritän välttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä voin kuvitella neljän muun ihmisen kanssa ei ihan oo aina kamat paikoillaan! Huh! Mä oisin varmaan jo muuttanut pois. JHahah ;)!

   Poista
 13. Itse taas mietin usein töissä että miks ihmeessä siivoan joka hetki vaikka tiedän, että just sen jälkeen kun tavarat on paikoillaan niin taas joku lapsi käy ne ottamassa :) En muista, että kotona äiti olis kovin usein siivoamaan kehoittanut joten kai oon aina ollu aika siisti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin! Mä jotenkin tykkään, että paikat ovat järjestyksesssä! Mä muistan, kun mutsi nalkutti ja inhosin sitä. Nyt yritän välttää sitä viimeiseen asti, vaikka vaikeeta välillä on!

   Poista
 14. Meillä ei todellakaan lapset osaa pitää huoneitaan siistinä. Pienemmät sotkut syntyy askarteluista, isomman siitä, että tavarat jää vaan siihen mihin ne käsistään laskee ja hetken päästä on kaaos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah! Nonni, on siis universaali ongelma :).

   Poista

Kiitos! Thank you!

Blogger Template Created by pipdig