sunnuntaina, toukokuuta 15

se kesti vain hetken...


...nimittäin tämä upea valoilmiö keittiössämme. Väittäisin, että maksimissaan kymmenessä minuutissa valo oli siirtynyt muualle. Luonto saa ihmeitä aikaan.

Samaan hengenvetoon voisin tuhahtaa tämän valokuvaamisen vaikeutta. Monesti juuri nämä auringonsäteet saavat upeita asioita aikaan ja näky on mitä kaunein. Otat kameran esiin ja yrität taltioida hetken muistikortille niin eihän siitä mitään tule. Jostain syystä kuva ei näytä yhtään samalta mitä paljaalla silmällä näkee. 

On paljon helpompi ottaa kuvia, kun et halua mitään sen kummempaa effektiä niihin. Meidän olkkari kylpee iltapäivisin valossa ja on aivan ihanan näköinen, mutta kuvaa ei saa otettua, koska vastavalo häiritsee pahemman kerran. Samoja turhautumisia on tapahtunut luonnon helmoissa. Näet upean auringonlaskun tai pinkin taivaan, mutta kameran ruudussa se näyttää ihan harmaalta. Pöh. Eipä tässä taas muu auta kuin alkaa vain kokeilemaan eri säätöjä kamerassa.

Onko sulle käynyt joskus samoin? Vinkkejä?


SHARE:

28 kommenttia

 1. Jaahas... jos yrität tarkentaa tuohon kirkkaimpaan kohtaan, eli valonsäteeseen ja sinulla on automaatti päällä, niin se alivalottaa kaiken muun siinä ympärillä. Jos taas tarkennat siihen johonkin muuhun, niin auringonsäteet ylivalottuvat. Hankala tilanne. Näistä pitäisi siis löytää kultainen kesikitie ja suosittelen tässä vaiheessa kaivamaan jalustan esiin, ja ottamaan kuvan tuplavaloksella tai hdr:llä. Muistaakseni sinunkin kamerassasi oli toiminto, joka automaattisesti yhdistaa eri valotuksilla otetut kuvat yhdeksi. Auttoiko yhtään? Laita viestiä tai soita, jos ei aukea :) :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kuulin sun äänen, kun sanoit 'Jaahas'. Heh!!

   Kiitos vinkeistä. Miksi tuo HDR ei toiminut kotona? Autossa ollessa se toimi. Eli kun yritin eilen kuvata jälleen kerran valoilmiötä niin kamera ei antanut valita HDR toimintoa...??!

   Poista
  2. Mun ääni tulee jo sun uniisi - heheeee :)
   Voiskos olla siinä, että asetukset pitää olla M:llä, eli manuaalilla. Try again :))))

   Poista
  3. Hahahha!Ok, täytyy kokeilla uudestaan!

   Poista
 2. Tuttuja aatoksia :) näitä välillä aina itsekin pohtii. Välillä juuri näkee jonkin asian niin kuvana mutta ei saa sitä haluamakseen ruudulle. Joskus taas yllättää toisinpäin. Näyttääkin paremmalta kun odotti :)

  Sunnuntain iloa :)

  VastaaPoista
 3. Tuttua! Itselleni on teknisesti tuttuja nuo Fridan avaamat vaihtoehdot, mutta en ole ikinä testannut niitä, vaikka ehdottomasti pitäisi kyllä! Niin paljon näitä upeita hetkiä jää taltioimatta vain sen takia, ettei viitsi kokeilla uutta... Ihanaa sunnuntaita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuplavalotuksesta en ollut kuullut, mutta HDR:stä Frida puhui valokuvauskurssilla!

   Mä koen siinä vaikeudeksi sen, ettei tiedä edes mitä lähtee yrittämään...mutta ehkä tämä tästä ;)! Kannattaa pohtia asioita ääneen niin ehkä joku kuulee!

   Poista
 4. Ihastelinkin instassa tätä sun kuvaa ja silloin jo ajattelin että onpa huikean kaunis kuva, että kyllä sä olet onnistunut sen taltioimaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ja kiitos! Näky oli kyllä hieman eri mitä kuvassa!!

   Poista
 5. Auringonlaskuja kuvaan ihan käsivaralla, valkotasapainoa (värilämpötilaa) säätelemällä saat täydelliset kuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Täytyy vain kokeilla seuraavan kerran, kun osuu paikan päälle!

   Poista
 6. On käynyt. Monesti! Ja kuten Jenni totesi - upeita hetkiä jää taltioimatta juurikin siksi ettei viitsi siinä hetkessä kokeilla uutta. Pitäisi astua epämukavuusalueelle mutta niissä kauniissa hetkissä ei millään malttaisi.

  Ja täytyy kyllä sanoa, että mun mielestä sun auringonlasku-kuvat on olleet ihan parhaita <3 Tosi kauniita ja tunnelmallisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ei malta tai ehdi! Ku ei oikein aina edes tiedä, että mitä testaisi!! huh!

   No mutta kiitos paljon <3

   Poista
 7. Mulle käy tosi usein niin, että katson esim. mökillä ikkunasta merelle ja näky on tosi kaunis, mutta kun otan siitä kuvan, niin en onnistu millään saamaan siihen samaa näkyä. Taidon puutetta minulta ja laiskuutta kun en ole syventynyt kameran saloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Se on niin epistä ja ärsyttävää!!

   Poista
 8. Olen niin samaa mieltä valokuvaamisen vaikeudesta. Ei vaan saa samaa kuvaan, mitä silmillä näkee. Monet mielettömän hienot maisemat jääneet saamatta kuvaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep! Pitäisi käydä joku maisemakuvauskurssi :)

   Poista
 9. Vautsi! <3 Ihanat kuvat ja mikä kaunis puurivistö teidän ikkunasta aukeaakaan, tuota en ole aiemmin hoksannut! :)

  VastaaPoista
 10. Siis on ja se on tosi ärsyttävää. Mutta hienosti olet saanut kuvan taltioitua!

  VastaaPoista
 11. Voi, niin tuttua! Luontoa kuvatessa ottaa aivoon niin monta kertaa. Upea, suorastaan silmiä huikaisevan pinkki auringonlasku näyttää kuvassa kellanruskealta, auringossa hehkuvat koivun lehdet taas ovatkin ihan tummat vastavalon takia. Ja instagramiin kun yrität ottaa videota siitä kerrassaan hurmaavasta lintujen konsertista hyvin varhain aamulla, niin pääosassa videossa sitten kuuluu oma hengitys ja autojen murina Lahdentieltä... GRRRRRRR!!!

  Kotona sisällä kuvatessa ärsyttää kaikkein eniten pitkä ja pimeä talvi, joka pakottaa ottamaan kuvia keinovalossa, joka muuttaa valkoisen kellertäväksi valokuvissa. Sitten kun kevät koittaa ja luonnonvaloa taas riittää, tuntuu että aina on koko kämppä joko vastavalossa, tai sitten valo ottaa jokaikiseen pölyhiukkaseen niin, että ne oikein loistavat kuvissa... GRRRRRR!!!!

  Sulla on kyllä todella kauniita kuvia, kuten nyt onnistuit hienosti nappaamaan sen oleellisen hetken :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aivan! Miten niitä pinkkejä auringonlaskuja on niin vaikea saada taltioitua?? Häh? En tajua.

   Kiitos tuhannesti Dara, mutta kyllä on vielä paljon opeteltavaa.

   Poista
 12. Upea kuva ja käsittääkseni et kuvaa automaattiasetuksilla, eiköhän sulla ala olemaan jo homma hienosti hanskassa, eli ala vaan jakamaan meille vinkkejä... Eikö ne hienoimmat kuvat säädetä jälkikäteen esim LR-kutosella ;) tuisku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ummm, mikä on LR-kutonen, eh???

   Kiitos, mutta vielä on paljon opittavaa.

   Poista
 13. Samat ongelmat. Ei ihan taltioidu kuvat sellaisina kuin itse ne näkee ja haluaisi =D

  VastaaPoista

Kiitos! Thank you!

Blogger Template Created by pipdig