tiistaina, heinäkuuta 5

kirjoittamisen vaikeus


Kirjoittaminen on aina tuottanut mulle vaikeuksia ja edelleen tuskailen sen kanssa. Muistan elävästi kuinka inhosin koulussa kirjoitustehtäviä ja kaikkea mikä liittyi siihen. En oikein tiedä mistä se johtuu ja miksi ajatusten laittaminen paperille ei ole koskaan ollut luontevaa. 


kaunis aamiaiskattausYksi syy miksi aloitin bloggaamisen oli juuri tämä kirjoittamisen vaikeus. Halusin kehittyä ja tavallaan pakottaa itseni tekemään sitä uskoen sen parantuvan ajan myötä. Noo, en nyt tiedä onko muutosta tapahtunut, mutta oivalluksia sitäkin enemmän. Mä en siis oikeasti tiedä jokaista pilkun paikkaa, välillä pitää varmistella yhdyssanoja googlesta ja sanajärjestyksetkin ovat hakusessa. Noloa? Luen jokaisen blogitekstin varmaan 5-10 kertaa läpi ja joka kerta löytyy jotain korjattavaa enkä silti tiedä menikö oikein. Huomaan myös, että yritän ja mietin liikaa jokaista sanaa ja se jos joku tuottaa tuskaa sekä vie ilon pois koko hommasta. Aikaa menee ja negatiivinen asenne kuluttaa hyvää flow:ta. idkuva, kaunis aamiaiskattausIhan kuukaus pari sitten tajusin sen. Olen yrittänyt olla kirjoittamisen suhteen jotain muuta mitä oikeasti olen. Olen käyttänyt kirjakieltä, pyrkinyt tuottamaan "hienoa" tekstiä ja käyttänyt luvattoman paljon aikaa siihen. Juttelin aiheesta parhaan ystäväni kanssa ja jälleen kerran keskustelu meni siihen kuinka meidän ihmisten täytyy olla just sitä mitä olemme, ihan kaikkialla. Enhän mä puhu i k i n ä kirjakielellä oikeassa elämässäkään niin miksi sitten suollan sitä täällä blogin puolella. Joten viime aikoina olen käyttänyt huoletta MÄ sanaa MINÄ sanan sijaan ja ottanut selkeästi rennomman otteen kirjoittamisen suhteen. Turha sitä on miettiä tai yrittää liikaa, koska silloin ei ole kellään hauskaa. Ja tiedättekö mitä? Virheitä tulee paljon vähemmän kuin ennen, mulla on ollut paljon parempi fiilis kirjoittaa ja blogi tuntuu entistä enemmän just mun näköiseltä. Ihan parasta.kaunis aamiaiskattaus


Tällaisia pohdintoja täällä. 

Nautitko sä kirjoittamisesta ja tuleeko se vaivatta? Vai joudutko pinnistelemään? Olisi kiva kuulla vinkkejä ja ajatuksia aiheesta.

SHARE:

36 kommenttia

 1. Täällä yksi jolle yhdyssanat ovat aina olleet hepreaa ja joudun myös tarkastamaan aina niitä kirjoittaessa :D pilkkujen kanssa myös koetettu opetella, eli samanlainen kirjoittaja täällä!

  VastaaPoista
 2. Ihan ei oo kirjoittaminen hallussa, eikä pilkkujen paikat todellakaan mutta teksti ja blogi on omannäköinen. Ja niin pitää ollakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Blogin pitää olla just oman näköinen :)

   Poista
 3. Hih... vähän samanlaisia ongelmia täälläkin :D Kirjoitusvirheet, niitä kyttään monenmonta kertaa tekstistä ja ne sanamuodot - niitäkin korjaan vielä monta kertaa uudestaan.
  - Ajatuksia olisi paljon, joita haluaisin kirjoittaa... mutta multa puuttuu "uskallusta".

  Oikein ihanaa bloggailua ja kirjoita ehdottomasti sillä omalla tyylilläs - se antaa varmasti viel enemmän lukijoille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep, mä kanssa joudun joka kerta käymään tekstin läpi ja se on tosi aikaa vievää, mutta pakko :).

   Mulla on kanssa ajatuksia ja aika paljon niitä kirjoittelenkin, mutta olisi vielä enemmän...kaikkea ei vaan osaa pukea sanoiksi niin hyvin!

   Kiitos ja näin uskon minäkin!

   Poista
 4. Bloggaileva äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja täällä saa myös aikaa tuhrautumaan tekstiensä viilaamiseen, ja se on kieltämättä turhauttavaa. Oikeinkirjoitusasiat ovat minulle aika helppoja, mutta kaikkeen muuhun näpertelyyn saa kulumaan joskus paljonkin aikaa.

  Minäkin olen tehnyt tietoisen päätöksen, ettei blogini ole asiatekstiä, ja puhekieltä vilisee toisinaan omissakin teksteissäni. Minusta blogiteksteissä pitää näkyä bloggaajan persoona ja oma ilmaisutapa, eikä tekstin tarvitse olla täydellistä. Jos teksti kuitenkin alkaa olla niin tajunnanvirtaa, että lukijalla on vaikea saada kiinni sisällöstä, on menty jo metsään. Huoliteltuun tekstiin pyrkiminen on lukijan arvostamista. Niin pitkälle ei ole kuitenkaan tarve mennä, että bloggaamisesta häviää ilo ja spontaanius.

  Yksittäisiä yhdyssanoja ja pilkkuja tärkeämpää on minusta tekstin rakenne: sujuva eteneminen ja kappalejako. Minusta sinulla on tämä asia ihan hyvin hallussa. :) Mukavaa ja stressitöntä kirjoittelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niiin turhauttavaa ja varmaan aina löytyy jotain korjattavaa.

   Siinä olet oikeassa. Tottakai lukijan pitää saada kiinni tekstistä ja sen täytyy olla luettavaa, mutta just sillä omalla twistillä :). Mä aloin oikein miettii just tota kirjakieltä. En oo ikinä puhunut sitä enkä ikinä tuu puhumaan, joten se ei oo mua.

   Kiitos paljon. On kiva saada tällaista palautetta opelta ;) :)

   Poista
 5. Kirjoitat kivasti ja rennosti, tykkään. Mutta kokonaan murteella kirjoitettuja blogeja en jaksa lukea ollenkaan ja yhdyssanavirheitä täynnä olevat blogit ärsyttävät suunnattomasti. Itse luen kyllä myös moneen kertaan tekstini läpi ennen julkaisemista, mutta silti välillä pitää vielä julkaisemisen jälkeenkin tehdä korjauksia. Enpä olekaan älynnyt, että googlesta voisi tarkistaa onko sana yhdyssana vai ei!
  Kivaa päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käypä muuten tänään myöhemmin, tai viimeistään huomenna kurkkaamassa blogissani. Voi olla, että näkyy jotain sinulle tuttua.

   Poista
  2. Kiitos paljon Kristiina! Emmäkään ehkä murteella kirjoitettuja jaksaisi lukea. Mulla varmasti välillä tulee virheitä pilkkujen ja muiden kanssa, mutta elämä on :)

   Ja kiitos niiiiin paljon ihanasta postauksestasi <3 <3 <3

   Poista
 6. Kuulostaa niin tutulta. Itellä on lievä lukihäiriö ja senkin takia alaoin kirjoittelemaan, että oppisin. Joskus on tullut niin raakaa palautetta, että olen meinannut heittää koko blogin kirjoittelun. Silloin ajattelin kun tuli hyvinki rankkaa palautetta, etteikö ihmisillä ole muuta tekemistä kuin arvostella toisia ja toisen virheitä.Aluksi annoin mieheni lukea tekstit ettei ole kauheasti virheitä, mutta nykyään ei enää tarkista...olen kuuleman kehittynyt kirjottamisessa ja hyvä niin :). Minusta sie kirjoitat oikein luontevasti ja sujuvasti, jota on kiva lukea. Oikein kivaa viikkoa sinne ja terkut sateisesta Torniosta! Missä meillä kesä???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Se on tosi vaikea tietää miten kirjoitukseni nähdään ruudun toisella puolella.

   Voi että, tosi ikävää tuollainen kiusaaminen :(.Jätä ne omaan arvoonsa!!

   Poista
 7. Ja kaiken tuon lisäksi mulle tuottaa vaikeuksia myös sisältö. Mitä kirjoittaa, jos päivä on ollut ihan tavallinen ja haluaa vaan julkaista asukuvat ? Omia ajatuksia ja omaa elämää en halua ihan hirveesti blogissa avata. Joskus toivon, että olisin tajunnut pitää blogin vain kuvallisena, kuvat on mulle se oma ilmaisumuoto. Blogini linkeistä löytyy ihana blogi Amdyheart, käy kurkkaamassa. Ihania kuvia ja tekstiä tuskin lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tunnistan tuon ongelman!! Välillä on vaikea löytää kirjoitettavaa, vaikka kuvia olisi tosi paljon. Mä nykyään höpisen ihan mistä vaan ja kuvat ei väldee edes liity aiheeseen :))

   Oih, täytyy käydä tsekkaamassa!

   Poista
 8. Olen aina tykännyt kirjoittamistyylistäsi juuri sen takia, ettei se ole turhan jäykkää vaan sopivan rentoa ja helposti ymmärrettävää! :)

  VastaaPoista
 9. Kirjoitin opinnäytetyönään yhdessä kaverini kanssa ja päätin etten blogiin kirjoita paljon tekstiä, kun kyllästyin kirjoittamiseen. Saimme täyden 5 siitä työstä. Vitsi se oli raskasta. Itse en haluaisi että kukaan tuntee myötähäpeää omista teksteistäni, yritän kirjoittaa hyvin, mutta aina ei jaksa panostaa, kun en tavoittele enää täydellisyyttä, yhtään missään. Se vapauttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep, mä en myöskään halua liiikaa tekstiä blogiin. Se ei oo kivaa kellekään. Uskon ja toivon, että oon saanut pidettyä tekstit suhtellisen luettavissa :)

   Täydellisyyteen tavoittelu on ihan turhaa.

   Poista
 10. Mä kyllä tykkään kanssa sun tyylistä kirjoittaa, se on juuri sopivasti sua. <3 itse luen läpi omat kirjoitukset ja tarkistan virheiden varalta, mutta silti saattaa joku korjattava jäädä huomaamatta. :)

  VastaaPoista
 11. Ihan parasta :)
  Anna palaa samoilla linjoilla. Mä ainakin ymmärrän mitä kirjoittelet :))

  VastaaPoista
 12. Haa, mulla on muuten aivan sama lähtökohta blogin aloittamiselle - halusin oppia kirjoittamaan sujuvammin. Huomaan, että omien ajatuksia ja mielipiteitä kirjoittaessa tekstiä vain syntyy, mutta asiapitoisempien juttujen kohdalla on aika vaivaannuttava olo edelleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih. Ainakin on ollut motiivi kohdillaan :)Mulla on vaikea saada ajatuksia ja kaikkee paperille. Mutta nyt kirjoitan niin kuin kertoisin tarinan tyhjälle ruudulle ja olen huomannut sen auttavan ihan superisti!

   Poista
 13. Minä en taas viilaa tekstejäni ollenkaan, kirjoitan yhteen putkeen vieläpä todella vauhdilla ja painan julkaise. Usein se hetki että ehtii blogin pariin on todella lyhyt. En siis myöskään suunnittele tekstejä, vaikka syytä varmaan olisi :-D Nopeasta kirjoittamisesta johtuvia kirjoitusvirheitä saatan käydä huomatessani korjaamassa, mutta jos joku yhdyssana on väärin niin sitten se on :-D Sinulla on minusta ollut aina kaunista kieltä, ei kirjakielen kirjoittaminen välttämättä ole pahasta, koska se on paljon sujuvampaa lukea, ainakin minusta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä olet aika hyvä kirjoittamaan, jos voit ilman tarkistusta painaa julkaise! Hyvä sinä :)

   Kiitos paljon ja kiva, että tekstit miellyttävät :)

   Poista
 14. Olen rakastanut kirjoittamista niin kauan kun muistan, ihan skidistä asti. Mut tehnyt sitä ekasta blogista lähtien omalla tyylillä, slangia ja puhekieltä sekoittaen. Ei tulisi mieleenkään kirjoittaa kirjakieltä, koska en puhu sitä livenäkään. :D Opin lukemaan aika varhain ja olen lukenut koko lapsuuteni läpi, perheen kannustamana; faija kirjoitti työkseen vuosikymmenet. Meillä kotona siis aina ollut puhuttu ja painettu sana lähellä sydäntä, mutta silti mä olen kaukana täydellisestä, enkä vieläkään välttistä laita pilkkua oikeaan paikkaan! :P

  Musta kukin tyylillään, feikkailu paistaa läpi, mut silti myönnän olevani sen verran natsi, että mua häiritsee tökerön huono teksti ja esimerkiksi postaukseen tungetut hymiöt. Jotenkin toivoisin aina saavani lukea tekstiä, jonka kirjoittaja pystyisi tuottamaan luettavaksi ilman hymynaamoja... :D Kommentit on sit asia erikseen, ja some. Sinne ne musta sopii. Puuh, hirvee kilometrikommentti, mut kun oli kiva ja omanlainen aihe. Musmus muru, kivaa viikkoa, ehkä mekin ehditään kesällä törmätä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, ihana kuulla. MÄkin niin toivoin, että tää ois ihanaa :)). Sä olet kyllä niin sanavalmis mimmi, ettei mitään rajaa! Love it!

   Poista
 15. Aaaa, ja vielä unohtui sanoa tämä: kirjoitan blogiin suoraan flow:lla, mutta tsekkaan lopuksi virheet ym. läpi, sillä aina mukaan mahtuu niitä ja ylimääräistä töyhkää. :D En osaa suunnitella valmiiksi muuta kuin aihealueen, mutten melkein koskaan kirjoita, jos siihen ei ole fiilistä juuri sillä hetkellä. Koen että teksti syntyy parhaiten silloin kun sitä ei pakota. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep! Sen mäki oon huomannut, että turha kirjoittaa, jos ei oo flowta!!!

   Mä' niin haluun nähdä sut! Kyl me viel nähdään nyt kesäl :)

   Poista
 16. Oot niin ihana pähkäilijä ja pilkut ja moni muu hakusessa täälläkin. En osaa omassa blogissa oikein käyttää sanaa mä enkä minä ja yritän taiteilla aina minut johonkin muuhun muotoon. Tein, olin, saunoin, kirjoitin, söin ja yritän vaan mahdollisimman paljon jättää minä sanaa pois. Mutta välillähän se on pakko laittaa ja jännää kyllä silloin se on sitten minä muodossa ei mä. Mutta kun luin tekstiäsi, niin mä kuulosti niin luontevalta. Eli ota tästä nyt selvää, jatketaan pähkäilyjä. :) <3 Oot ihana. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Buahahah! Voi että, kun tietäisit! Päässä pyörii sata ja yksi ajatusta koko ajan ;))!

   Poista
 17. Sun kirjoitustyyli on kiva, sopivan rento ja kivoja aiheita. Sun tekstejä on helppo kommentoida, kun niissä on asiaa eikä pelkästään jonkun esineen tai asian esittelyä.

  Omassa kirjoittamisessa vaikeinta on keksiä sanottavaa, arki kun on niin kovin tasaista ja tapahtumaköyhää. Kielioppi taitaa olla selkärangassa opettajaisän ansiosta, virheitä toki tulee välillä (aina ei jaksa pilkuttaa). Ja käytän ehdottomasti puhekieltä hiukan siistittynä.

  Minut saa ärsyyntymään tekstit, joissa on paljon pilkkuvirheitä (siis pilkut väärässä paikassa), yhdyssanavirheitä, hymiöitä ja liikaa ylistyssanoja (mahtavan hurmaavan ihastuttavan ihana päivä!!). Myös kappalejaon puuttuminen tekee tekstistä mössöä. Mut kukin tyylillään, kaikesta ei tarvitse tykätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon Anu ja merkkaa paljon <3

   No ei meilläkään juuri tapahdu arjessa mitään, mutta päässä sitäkin enemmän ja siksi olenkin pintapuolisesti jotain asioita tuonut esiin täällä :) Ihan hauskaa!!

   Juurikin näin. Kukin tyylillään <3

   Poista

Kiitos! Thank you!

Blogger Template Created by pipdig