keskiviikkona, lokakuuta 12

paineita lasten synttärijuhlista?


Mun sydän särkyy, kun mietin niitä lapsia, joita kiusataan koulussa. En edes oikeasti voi miettiä koko asiaa, koska rintaa alkaa puristamaan saman tien. Mua on kiusattu ja fiilikset siitä ovat elävästi muistissa. Onneksi ei kuitenkaan niin pahasti, että se olisi estänyt mua elämästä tai olisi vienyt ns. väärille teille. 


Aiheuttaako lasten synttärien järjestäminen paineita?


Minillä oli maanantaina synttärit ja pidämme pian kaveribileet. Neiti on yleensä saanut kutsua noin 10 kaveria, jotka hän kokee hyviksi ystävikseen. Niin kuin kaikki tiedämme juhlien järjestäminen voi olla stressaavaa ja kallistakin. Raha ei yleensä kasva puussa ja jostain on säästettävä. Viime aikoina lööpeissä on pyörinyt spekulaatiota lasten synttäreistä, ketä kutsutaan, ketä ei, ovatko lahjat hyviä vai huonoja, kenellä on parhaimmat bileet, jne. Oon myös kuullut, että jotkut lapset joutuvat jättämään synttäreitä väliin, koska vanhemmilla ei ole rahaa ostaa lahjoja. Niin surullista.Aiheuttaako lasten synttärien järjestäminen paineita?Missä vaiheessa ollaan menty tähän, että kaiken pitää olla suurta, super hienoa ja kilpaillaan kenellä on parhaimmat synttärit? Ehkä palkataan jopa yksityinen 'party planner' suunnittelemaan juhlat? Mitä väliä millaisen lahjan antaa eikö ole pääasia, että ystävät saavat viettää yhdessä aikaa? Missä vaiheessa on tullut tavaksi, että vieraat saavat lahjan lähtiessään? Missä vaiheessa tästäkin on tullut kilpailu? Vai onko? Oletteko te huomanneet tällaista ilmiötä?Aiheuttaako lasten synttärien järjestäminen paineita?En ole koskaan ollut erityisen hyvä järjestämään lastenjuhlia tai niin oon ainakin kuvitellut. Näin on käynyt, koska vertailen itseäni muihin perheisiin, jotka järjestävät toinen toistaan upeampia bileitä. Tarjoilut ovat monipuoliset ja mitä erikoisimmat, kaikki on koottu tietyn teeman ympärille ja kattauksetkin ovat sävy sävyyn. Älkääkä missään nimessä käsittäkö väärin, sillä musta on aivan mielettömän hienoa, että ihmiset jaksavat panostaa. Mä en kuitenkaan ole yksi niistä ja se on ihan OK!! Olen nyt yhdeksän vuotta järjestänyt niitä "huonoja bileitä" (siis mun oman mittakaavan mukaan ) enkä ole kertaakaan saanut kuulla, että tyttäreni syndebileet olisivat olleet tylsät. Päinvastoin. Lapset eivät malta odottaa, että pääsevät syömään maailman parasta mokkapalakakkua ja osallistumaan kaikkiin pieniin aktiviteetteihin, joita syndeillä järjestetään.Aiheuttaako lasten synttärien järjestäminen paineita?


Tänä vuonna meinasin ulkoistaa juhlat Hop Loppiin tai vastaavaan, mutta hinnat ovat valitettavasti niin suolaisia, ettei yksinkertaisesti ole varaa siihen. Plus aloin miettimään kuinka moni muistaa kenen synttäreillä on ollut, jos Hop Lop -synttäreitä on viidet vuodessa. Onneksi mini ei ole todellakaan vaatelias ja hänelle käy paremmin kuin hyvin tuo meidän kerhohuone, jonne on oksennettu huonekaluja vuosilta 1960 - 1985. En ole kuullut, että syrjimistä minin luokalla olisi ja kaikki tulevat suhteellisen hyvin toistensa kanssa toimeen. Tänä vuonna tulin kuitenkin siihen tulokseen, että kutsumme kaikki luokan tytöt juhliin. Näin ollen ainakin minin luokan tytöt pääsevät edes kerran tänä vuonna synttäreille.

En siis missään nimessä sano, etteikö hienoja juhlia saisi järjestää tai se olisi väärin. Haluan kuitenkin rohkaista vanhempia järjestämään juuri sellaiset juhlat, jotka sopivat omaan tilanteeseen ja budjettiin. Ei ole hyviä tai huonoja juhlia ja on ihan turhaa vertailla muihin, sillä aina löytyy kuitenkin joku joka tekee asiat "paremmin".


Olisi kiva kuulla teidän ajatuksia aiheesta. Pitääkö lasten synttäreiden olla nykypäivänä Show-esityksiä vai riittääkö pelkät kotijuhlat?


//Birthday madness.

SHARE:

30 kommenttia

 1. Aihe olikin varsin ajankohtainen, oma tyttöni kun juuri täytti vuosia. Itse mietin eilen illalla sängyssä, että haittaakohan tyttöäni, että tällä kertaa "luistan" kaverisynttäreistä. Yhdet synttärit hän jo vietti Hoplop - tyylisessä paikassa ( isän luona, siellä kun on toiset kaverit ) ja me vietettiin viikonloppu kahdestaan Helsingissä Lintsillä ja Hoplopissa. Minun mielestä jo ihan hurjasti juhlimista ja varmasti riittävää.

  Samalla mietin tätä "pitää tehdä somekauniit juhlat" - juttua. No eihän ne tietenkään juuri niin ole, mutta kyllä se siellä taustalla mielessä pyörii! Mietin myös sitä, että mitenhän lukijakunta reagoi, jos ruudulle lävähtää ne ei niin "kauniit" synttärikoristelut :D Onneksi kilpavarustelua ei tällä kylällä esiinny ja juhlat saa olla ihan tavikset :) Ja en todellakaan tyrmää kenenkään synttäreitä, mutta toivon, että ne tavisjuhlatkin pärjää ilman häpeää ja kritiikkiä. Välillä kun jaksaa panostaa ja välillä ei, mutta pidettäisiin ne kaikki juhlat saman arvoisina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin ajtuksesi, jos lapsi saa toisen vanhemman luon synttärit niin sen (kai) pitäisi riittää :). Ja tuossa tilanteessa vanhemmat voi hyvin vuorotella synttäreiden järjestämistä :).

   Jep, just toi. "somekauniit juhlat". Ei onnistu multa, mutta ihailen monien muiden kuvia :)). Musta pääasia on, että lapsilla on kivaa <3 <3

   Poista
 2. Oma mielipiteeni on että jalat maassa tulee parhaimmat juhlat 🤗 vähän voi olla enemmän 🤗 ajatus on tärkein ja varmasti jotain spesiaalia aina jää mieleen juhlista 🤗

  Todella hyvää pohdintaa 🤗 tänä päivänä kun kuitenkin monesti kurkoitellaan isoja.

  Oikein mukavia juhlia ❤ varmasti tulee mukavat juhlat teille 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep! Näinhän se menee. Less is more. Pääasia, että lapset saavat olla yhdessä <3

   Meillä oli todella ihanat juhlat :)

   Poista
 3. Olen NIIN samaa mieltä kanssasi, kotisynttärit on riittävät ja se yhdessä oleminen ja tekeminen on parasta! Olen luopunut lahjapusseista vieraille, joitakin kummastuneita katseita olen saanut asian tiimoilta, mutta meiltä on yleensä saanut ottaa jäljellä olevia karkkeja, keksejä tms. mukaan "matkaevääksi". Viime vuonna me vuokrattiin halvalla urheiluhallista tila pojan 9-vee synttäreille ja ne olikin tosi onnistuneet synttärit, porukka sai pelata säbää, juosta, hyppiä, riekkua pää hiessä. Tarjoilut oli helposta päästä ja porukkaa mahtui mukaan ihan kivasti. Lisäksi meillä oli nuo isot veljet värvätty leikityttämään ja peluuttamaan porukkaa ja sehän meni loistavasti. Meidän juhlat ei kyllä ole sävy sävyyn panostettuja, mutta hauskaa niillä on tuntunut lapsilla olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep, kotijuhlat ovat just hyvät ja juurikin tuo yhdessä oleminen! Mäkin muuten tiedustelin koulun saleja vuokralle, koska siellä ois voinu just tehdä jonkun radan, yms.

   Kuulostaa kivoilta teidän syndet :)

   Poista
 4. Hyvä postaus ja aihe ajankohtainen. Samoilla linjoilla olen kanssasi. Tätä kilpailua on kaamea seurata ja varsinkin tuo mainitsemasi -lapsi ei voi osallistua kaverisynttäreille, kun ei ole varaa hankkia lahjaa-. Saa minut suuttumaan. Nykyään kaverisynttäreille viedään kovin kalliita lahjoja, mikä mielestäni ei ole tarkoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis tuntuu niin kamalalta, ettei voi sen takia osallistua :( Eihän niillä lahjoilla ole mitään väliä!!! Huoh!

   Poista
 5. Ymmärrän kaikki fiilarit. <3 Meillä järjestetty aina kotona ja tytöillä, kun synttärit aina toukokuussa, niin piha on toiminut joka kerta hyvänä synttärimaastona. :) Olemme aina kutsuneet kaikki tytöt, siitä huolimatta, ettei omia tyttöjä ole vaikka kutsuttu toisten tyttöjen synttäreille. Ajoittain on muutama kiva poikakin päässyt pirskeisiin mukaan.

  Jotain pientä namua annan juhlijoillekin mukaan, mutta lahjoja en vieraille ala ostamaan, siinä menee raja.

  Lahjojen ei todella tarvitse olla hienoja, ei lapset sellaisia mieti, tärkeintä on juhlat ja yhdessäolo ja kirppariltakin löytyy lahjoja ostettavaksi, vaikka ihan eurolla.

  Kivaa viikkoa sinne. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihallahan on just hyvä järkkää! Mahtavaa :). Juurikin näin! Kirppareiltakin saa kivoja lahjoja ostettua <3

   Poista
 6. Ai kamala en ole ymmärtänyt että tollaisestakin tulee jotain kilpavarustelua!! :-O

  VastaaPoista
 7. Tämä on niin surullista, vaikka pitäisi olla kyse iloisesta asiasta. :( Kilpailua kilpailun perään, joka paikassa.. en minäkään ymmärrä yhtään enää tällaista. Meillä synttäreillä satsataan yhdessäoloon. En pidä niistä laittamisista, mutta yritän äheltää jotain tarjottavaa herkkua kippoihin, mehua ja paljon pillejä, pizzaa, leipäpalasia, kattoon ilmapalloja roikkumaan, ja se on suurinpiirtein sit siinä. Itseasiassa meillä ei ole edes totutettu ketään teemasynttäreihin ja kaikki tietävät että enempää ei tulekaan kuin mitä on. :D Lapset meillä kyllä jäävät (pahasti :D) paitsi teemajuhlista, mutta myö lasten kanssa puuhataan kyllä mukana, pelataan lautapelejä, kirkkistä pihalla, hassutellaan ja viime vuonna grillattiin meidän ulkonuotiolla nuotiomakkaraa. :) Ja pojat olivat kyllä niin hymyssäsuin ja iloisia. :) Neitin synttäreillä lapset on pyytäneet meidät vanhemmat usein samaan pöytään syömään herkkuja, mukaan lahjojen availuun ja keskustellaan yhdessä paljon asioista, sellaisista mieltäpainavistakin asioista, ns. lasten syvällisiä, ihania keskusteluja ja sitten on taas kikateltu maha kippurassa, (mm. neidin yksi kaveri varsinkin on sellainen ihan valmis koomikko :D.)

  Mulla on paljon kivoja muistoja omista lapsuusajan synttäreistä, mutta kerron yhden jutun (nyt kun vauhtiin pääsin), miten synttärit saattavat oikeasti kääntyä keljuksikin muistoksi... Oli vietetty tosi kivat yhden luokkakaverini synttärit, ja sitten ne synttärit olivat loppumassa, (eli päättymisaika joka kutsussakin oli). Ihmeteltiin siinä vähän aikaa muiden luokkalaisten kanssa kun yksi tyttö, eli synttärisankarin paras kaveri ei ruennutkaan pukemaan kun kaikki muut vaan pukivat päälle takkia, hattua ja kenkää, niin hän vaan alkoi kaivelemaan lisää herkkuja kassistaan. Sitten siinäpä synttärisankari ja tämä paras kaveri jäivätkin viettämään iltaa vielä kahdestaan.. sankari juhlallisesti vaan sanoi että muillakin on seuraavilla synttäreillä mahdollisuus jatkossa jäädä sitten vielä lisäsynttäreille. Siinä vaiheessa olisi tehnyt mieli sanoa pari valittua sanaa, mutta kilttinä tyttönä olin ihan vain hiljaa ja lähdin hiljaisena kotiin. Tytön äitikään ei mitenkään reagoinut asiaan, vaikka muistakin lapsivieraista ihan huomasi että ei voi olla totta. No, toisaalta ymmärrän menettelyn, sillä näkihän sen, että nämä ystävykset olivat tunteneet toisensa jo pitkään, viihtyivät keskenään oikein hyvin, koulussakin olivat koko ajan toistensa pareina ja vapaa-ajat ja kaikki. En mennyt kyllä enää sen jälkeen sen kaverin synttärijuhlille! (...Tuli vaan nyt mieleen tässä, että jos heillä on omien lasten synttärijuhlia, niin olisi kiva jos osaisivat huolehtia että tällaista ei kukaan lapsisynttärivieras enää joutuisi kokemaan. <3)

  Oikein kivaa viikkoa ja mukavia synttärijärjestelyjä teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja mä niin toivon, ettei esim. lahjoilla ole mitään väliä.

   Ihanalta kuulostaa teidän lasten synttärit. Ihan parasta <3 Mutta voi että tuo, että yksi sai jäädä ja varsinkin, että siitä tehtiin vielä tuollainen "palkinto". Höh! En olisi varmasti itsekään enää mennyt!

   Poista
 8. Olin aivan ällistynyt noista synttärilööpeistä! Kuinka ihmiset lähtevät mukaan tuohon kilpavarusteluun? Tokihan paineita tulee joka suunnalta, mutta mielestäni jokaisen omanlaiset synttärit tekevät niistä kuitenkin kivemmat. Tuskin on loppujen lopuksi lasten mielestäkään kiva käydä aina niillä HopLop syndeillä, missä touhuaa samalla miljoona muutakin lasta.

  Vieraslahjoja meillä ei ole jaettu kuin joskus alkuun esikoisen synttäreillä. Sitten koin pienen ja edullisen sälän hankkimisen työlääksi ja loppupeleissä kalliiksi, joten luovuin. Joskus on ollut arteenetsintää tai ongintaa, jossa on saatu sitten palkinnoksi karkkia. Nauttikoon päivänsankari synttäreillään yksin lahjoista :)

  Mutta hei, aivan huippua, jos teillä on tuollainen kerhotila, jota voi käyttää. Aika huippua olis järjestää synttärit tuollaisessa tilassa.

  Kivaa päivää sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep, mäkin luin niitä suu auki!! Huh! Eniten juuri surettaa tuo, että lahjoja arvostellaan ja saadaan muille paha mieli.

   Meillä kanssa on ollut yleensä ongintaa tmv. Tällä kertaa oli aarteen etsintä ja oli ihan hitti :).

   Poista
 9. Annan yhdenlaisen näkökulman tähän soppaan. Meillä on kaksi poikaa.
  Kaverisynttärit järjestetään kodin ulkopuolella, koska:
  - en jaksa siivota ennen juhlia ja sitten taas saisi siivota juhlien jälkeen
  - ei tarvi kehoittaa/komentaa olemaan pomppimatta/riehumatta siellä täällä ja tuolla
  - se meteli mitä noin kymmenestä vilkkaasta pojasta lähteekään...
  Vaikka ne pidetään jossain "viihdepaikassa"
  - tarjoilut on aina ne halvimmat
  - teemaa ei ole
  - juhlijat eivät saa lahjaa mukaan (syömättömiä karkkeja saa ottaa mukaan)
  - lahjat avataan vasta kotona
  - paikkana on aina jokin liikuntapuisto/urheiluhalli yms missä saa purettua enrgiaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa! Juurikin näkökulmia kaipasin ja jokainen tekee juuri niin kuin parhaaksi näkee! Hyviä pointteja olet listannut tähän :))

   Poista
 10. Meidän aikuistenhan pitäisi lapsille opettaa se, että jokaiset synttärit ovat yhtä mahtavia! Vietetään niitä sitten kotona tai jossain muualla. Jokaisesta lahjasta pitäisi olla kiitollinen, voisihan sitä laittaa kutsun mukana ylärajan sille, mitä lahja saisi maksaa... näin ei kukaan voi ostaa jotain "paljon parempaa", kuin toiset :)

  Ilo ja hyvä mieli ovat juhlissa parhainta! Itse saan olla kiitollinen, että tämmöistä "suuruudenhullutusta" ei ollut vielä muutamia vuosia sitten liikkeellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep! Juurikin näin!! Ennen vanhaan vielä 10 markalla sai hyvän lahjan, mutta nyt viidellä eurolla tuntuu olevan haastavaa saada mitään!

   Poista
 11. Luin eilen fb sivulla artikkelin, kun yksi perhe oli kutsunut koko päiväkodin lapset, varmaan kuitenkin pieni päiväkoti kyseessä :) Näin kaikki halukkaat pääsi osallistumaan ja kaikki oli leivottu itse ja synkkärit eivät olleet edes kauheasti maksaneet. Uskon, että me vanhemmat otamme liikaa paineita näistä. Loppujen lopuksi muutama keksipaketti riittää ja aina ei tartte edes kakkua, meillä uppoaa paremmin jäätelö. Limukoiden tilalle mehutiivistettä. Popparit on edullisia. Monesti huomannut, että ei tartte olla kovin kummoset tarjottavat :) Vieraat tekevät sen juhlan ja lapset osaa itse kehitellä ohjelmaa.Meillä on ollut 10 euroa lahjan arvo ja se on minusta ollut ok. Pienemmille voi olla ihan hyvin pienempikin summa esim. 5 euroa.Lapset kun oli pieniä, niin tuntui että oli joka viikko jonkun synkkärit ja tuo 5 euroa lahja oli sopiva. Älä ota turhia paineita, kyllä se menee omalla painolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on! Varmaan vanhemmat ottaa enemmän paineita kuin ne lapset! Hah! Ollaa kans sellassii urpoja, ku pitää aina panikoida!

   Yep, meillä on kans just popparit ja jotain iisia ja edullista tarjottavana!! :)) Hyvin meni ja kaikki olivat iloisia!

   Poista
 12. Asiaa. Homma on mennyt aivan överiksi, vanhemmat tekevät lapsille karhunpalveluksen tulevaisuutta ajatellen. Aina vaaditaan enemmän ja enemmän. Meidän 9v. synttäreillä todennäköisesti pauhaa Antti Tuisku "discossa", tarjolla poppareita, mehua, jätskikakkua ja jotain suolaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep! Jenkeissähän on joiden sweet 16 bileet ihan övereitä ja näinhän ne lapset oppivat vaatimaan just enemmän! Mikään ei riitä!

   Ana Tude kuulostaa just hyvältä :)

   Poista
 13. Mulla ihan sama, itku tuli silmään kun luin niitä fb-kirjoituksia.. E juuri puhui että haluaisi synttäreillään että kuunnellaan musiikkia, vähän kuin diskossa.. Ei ole koskaam pyytänyt hoplop tms synttäreitä vaikka muilla on ollut ja on onneksi tosi vaatimaton ja järkevä noiden asioiden suhteen.. Siis kun sanoo että tärkeintä on että kaverit tulee ja että ei halua esim naamiaisia koska viime vuonna yhdellä tytöllä ei ollut naamiaisasua ja E huomasi että häntä harmitti.. Hän kyllä sanoi että haluaisi pullonpyörityksen mutta nyt kun luin että se on vähän inhottavaa että vertaillaan kuka on antanut minkäkin lahjan niin ehdotin että lahjat voisi avata juhlien jälkeen tai jotenkin muuten. Toisaalta uskon, että ekaluokkalaisten ikäiset eivät vielä osaa arvottaa lahjoja.. Nämä on kyllä isoja juttuja ja aina tosi vaikea päättää että ketkä kaikki kutsutaan kun ei nyt ihan kaikkia luokkalaisiakaan voi kutsua, mut kamalaa jos on joku ketä ei juuri koskaan kutsuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep! Todella surullista luettavaa! Meilläkään ei ollut tuota pullonpyöritystä vaan kaikki antoivat eri tilanteissa oman lahjansa :). Mä aina sanoin minille, että pääasia on et kaikil on kivaa ja pääsevät tulemaan <3

   Poista
 14. Olen joskus kirjoittanut samasta aiheesta. Vanhemmat ovat syypää tähän että lasten synttäreistä on tehty kilpailuväline, kenellä on hienoimmat pirskeet ja parhaimmat kaverilahjat. Haloo, kaverilahjat. Voi helevatan helevata sanon minä edelleenkin. Neidin kaverisyndejä vietettiin kolme viikkoa sitten. Juhlimassa oli kuusi tyttöä + Pipuna. Ensin pullonpyörityksellä arvottiin missä järjestyksessä lahjat katsottiin. Lahjat olivat muutaman euron arvoisia pikkupaketteja joista neiti tykkäsi jokaisesta todella paljon. Sen jälkeen herkuteltiin pizzalla jota hain kylämme pizzeriasta ja jäätelöllä sekä sipsillä. Kaikki olivat tyytyväisiä. Sen jälkeen tein tytöistä arpomalla joukkueet/parit ja aloitimme pantomiimi tietovisan. Tämän jälkeen säntäsimme pihalle ja siellä pareittain kisailtin pallojen ja muiden olemassa olevien tarvikkeiden kanssa. Tytöillä oli kivaa, minulla oli kivaa ja kaikki olivat tyytyväisiä eikä rahaa mennyt montaakaan euroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui! Joo, ja varmaan SOMEkin tehnyt osansa tähän "kilpailuun"! Aivan ihanat synttärit teill ja just noin sen pitää mennä <3 Hyvä Nanni!!

   Poista
 15. Juuri postailin synttäreistä. Minä olen usein taas pohtinut sitä, kuinka näillä eroperheen lapsilla (kuten meillä) on ihan vääristynyt kuva synttäreistä jo siksi, että heillä on useat juhlat. Yhdet isillä, yhdet äidilllä ja yhdet kavereille jne. Itse olen aina mennyt aika suppealla budjetilla ja järjestänyt kotona, yhteistä ohjelmaa ja herkuttelua. Rakastan juhlien koristelua, koristeiden tekoa ja kaikkea näpräilyä niiden ympärillä.....niihin ei niinkään mene rahaa, mutta aikaa saa menemään. Meillä on saanut aina kutsua kaikki ne ketkä on tahtonut ja hyvin on suurikin määrä mahtunut kotiimme, se tietty pelastaa paikkojen varaamiselta. Tekee sellaiset juhlat kuin itsestä parhaalle tuntuu ja lahjat ei todella ole se tärkein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuolla ylempänä pohdittiin samaa, että riittäisikö vain yhdet synttärit! Näin vanhemmatkin voisivat vuorotella bileiden järkkäilyitä! Juurikin näin. Mikä vaan on helpointa itselleen :)

   Poista

Kiitos! Thank you!

Blogger Template Created by pipdig