keskiviikkona, marraskuuta 9

mitä haluat lapsesi muistavan susta?


Aihe, josta puhutaan. Aihe, josta ollaan montaa eri mieltä, Aihe, joka on läsnä kaikkialla. Aihe, joka koskettaa monia. Se on SOME. 

Sosiaalinen media on nykypäivänä enemmän normaalia kuin esimerkiksi kirjojen lukeminen tai ainakin uskallan väittää niin. SOME on koko ajan käden ulottuvilla, siellä vietetään hyvin paljon aikaa ja tuntuu, että "kaikki" tapahtuu siellä. 

Juttelin viime viikolla siskoni kanssa monesta aiheesta ja yksi niistä oli kännykän käyttö. Välillä tuntuu, että kännykkä on kahlittu käteen eikä sitä voi päästää hetkeksikään irti. On tarkistettava sähköpostit, insta, facebook, blogit, iltalehdet, uutiset, twitter ja sitten taas alusta koko rumba. Aikaa menee ja se on niin normaalia, ettei ajankulua edes huomaa. Pakko myöntää, että itsellänikin voi välillä mennä koko ilta kännykkää räplätessä ja suoraan sanottuna se ällöttää mua. 


Aihe kääntyi hyvin nopeasti lapsiin ja läsnäoloon. Kuinka monesti sitä sanoo lapselle "ihan kohta", "tee sä vaan, mä tuun pian", "joo, tuun värittää" ja värittäminen tarkoittaa yhtä kuin kännykän hiplailua. Ihan kamalaa. Oon monesti miettinyt mitä haluan lapseni muistavan musta.  Onko se yhteiset hetket, retket, iltasadut vai haluanko lapseni muistavan mut äitinä, joka oli aina kännykkä kädessä? Tiedätte varmaan vastaukseni.

Viime aikoina kännykkä on ollut sivussa ja välillä jopa äänettömälle. Meillä on minin kanssa yhteistä aikaa muutama tunti illassa, josta puolet menee harrastusten parissa. Ei voi olla niin, että sitä muutamaa tuntia ei voi olla ilman tuota laitetta. Ei ole mitään niin kiireistä asiaa, joka ei voisi odottaa sinne kello kahdeksaan, joilloin suurin osa pienistä lapsista menee nukkumaan. Ei vaan voi.

Haastan nyt itseni ja sut miettimään oikeasti tätä asiaa. Ja mietitään sitä juurikin sen pienen ihmisen näkökulmasta. Uskon jokaisen vanhemman haluavan lapsensa muistavan heidät iltasaduista ja muista yhteisistä hetkistä eikä siitä SOMEssa hillumisesta. Eikö?


//SOME thoughts for your way.


SHARE:

28 kommenttia

 1. No niinpä! Tuntuu, että sitä on jotenkin velvoitettu heti vastaamaan kaikkiin viesteihin ja sähköpostin kanssa pitää olla koko ajan ajantasalla, kun se puhelin koko ajan äänillään muistuttaa kaikesta. Mutta kaikki on vaan itsestä kiinni. Kiitos tästä postauksesta, aion kyllä vähentää illalla kännykän käyttöä. Hiljennän whatsapp ryhmät ja sähköposti-ilmoitukset. Mukavaa viikkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Ihan kuin ei voisi odottaa. Mieti, kun ennen vanhaan kirjoitettiin kirjeitä! Sitä sai hyvällä tsägällä odottaa vastausta kuukauden :)).

   Hienoa! Niin minäkin aion!

   Poista
 2. Niin totta ja antaa kyllä ajattelemista. Onneksi silloin kun omat lapseni olivat pieniä, ei ollut sen paremmin kännyköitä kuin tietokoneitakaan. Vaikka olen jo näinkin vanha, niin kännykkää hiplaan minäkin ja tietokoneella taidan istua useamman tunnin päivässä nyt kun aikaa on. Siitä ei tässä vaiheessa ehkä ole haittaa muille kuin itselleni, istuminen kun ei niin terveellistä ole, mutta harmittaa kuitenkin että olen niin koukuttunut someen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi niitä aikoja!! Ruudun edessä tulee kyllä vietettyä aivan liikaa aikaa!

   Poista
 3. Juuri niin! Samaa olen miettinyt itsekin ja on sovittu, että puhelin jää laukkuun tai keittiön ylälaatikkoon. Aina se ei onnistu, useimmiten esim on joku whatsapp-asia kesken eikä voi ignoorata puhelinta koko illaksi. Mutta sitäkin olen miettinyt, että ehkä pitää vain osoittaa ihmisille että aina ei tarvitse vastata heti. Ja lisäksi nyt kun lapsi on koululainen, niin en halua että hän koukuttuu omaan puhelimeensa, niin kauhean vaikea sitä on opettaa muuten kuin omalla esimerkillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tietenkään aina voi ignoorata täysin, mutta joskus voi :). Aivan, esimerkistä ne lapset oppii!!

   Poista
 4. Asia postaus 👌 älypuhelimien myötä tuntuu todellakin että kaikki on puhelimessa. Jopa sään katsoo 'äkkiä' puhelimella vaikka voisi myös uutisista katsoa jne. Sitten jääkin helposti katsomaan sitä sun tätä.

  Ps. Tuo kirja on muuten 👌❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep! Kaikki on puhelimessa, KAIKKI!

   Joo, se on niin hyvä! Pitäisi lukea uudestaan :)

   Poista
 5. Mua ärsyttää todalla paljon se, miten naimisissa olen puhelimeni/somen kanssa. Aamulla ensimmäisenä, illalla viimeisenä, töissä, bussissa, ravintolassa, vessassa, lenkillä...ihan joka paikassa! Pitäisi alkaa vieroittaa itseään tästä huonosta tavasta. Lopputuloksena varmaan huomaisi miten paljon aikaa jääkään kaikkeen muuhun.

  Mulla ei ole omakohtaista kokemusta aiheesta lapset-some, mutta voisin kuvitella, että jokanen lapsi haluaisi läsnäolevan vanhemman, jonka keskittyminen on hänessä somen sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! KOKO AJAN sen typerän puhelimen kanssa hillumassa! Ärsyttävää!

   Juurikin näin! Läsnäoleva vanhempi on parasta lapselle <3

   Poista
 6. Hyvä postaus ja hienot kuvat! Meillä itse olen todella vähän puhelimella ja olen tehnyt päätöksen, että blogijutuissakin päivitän lähinnä blogia ja instaa ihan vaan siksi, etten halua viettää aikaa liikaa ruudun ääressä. Toki on päiviä, jolloin sitä silti teen. Tuntuu että tällainen päätös ei nykyaikana ole kovin helppo ja kärsiihän siitä siten ettei blogi ole enää niin suuri kuin se aikoinaan oli. Ehkä hullua, ehkä ei.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Tosi kiva kuulla, ettet ole puhelimella ja se on munkin tavoite!! Näin se vaan on, että tää on nykyaikaa. Tosin jokainen voi vaikuttaa asiaan juuri niin kuin itse haluaa!

   Poista
 7. Olen niin samaa mieltä sinun kanssasi tästä. Kaikki istuu nykyään vain puhelimella tai tietokoneella tms...
  Itse olen sen vuoksi vähentänyt blogiakin kun tämäkin ihanuus vie tosi paljon aikaa. En todellakaan halua että vähäinen aika töiden jälkeen menee ainoastaan some maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä! Mäkin olen alkanut lukemaan iltaisin sen sijaan, että roikun netissä! On ollut tosi ihanaa :)

   Poista
 8. Tunsin pienen piston sydämessäni. Tuo on niin totta. Liikaa sitä itsekin tulee näprättyä kännykkää. Nyt ei muuta kuin päättää että kännykkä äänettömälle ja enemmän aikaa lapsille, vaikka jouluaskartelujen merkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yep! Mäkin tunsin ;). Juurikin näin! Nyt vaan oikeasti sen muutaman tunnin pystyy olemaan ilman kännyä!!

   Poista
 9. siis piti sanoa että erittäin hyvä ja ajankohtainen postaus! Itse kullakin on varmasti parannettavaa tässä suhteessa. Me meinataan pitää yks ilta viikossa om kokonaan kännykät kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kaikki voi tuntea jotain, kun tästä aiheesta puhutaan :).

   Poista
 10. Hyvä postaus. Itse joudun aivan tietoisesti laittamaan puhelimen välillä syrjään. Aina aika ajoin vaan huomaan lipsuvan ja sorrun vilkuilemaan "nopeasti" puhelinta kotona tilanteissa, joissa luurin voisi pitää poissa näkyvistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Joo, vaikka sen puhelimen laittaa jonnekin niin joka kerta, kun menee ohi niin sitä vilkaisee!!! Huoh!

   Poista
 11. Ai että nyt osui naulan kantaan. Mä huomasin taannoin, että kun syötän poikaa, selailen puhelinta samalla. Ei näin! Puhelin pois, vaikka soseiden syöttämisessä menisi pitkään. Se on tärkeää aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes! Toi myös on yks juttu! Siis sitä tuntuu, ettei sillä nyt niin väliä, mutta on sillä. Ihan sama, kun mä katson minin kanssa ohjelmaa telkusta niin oon samalla koneella. Se on IHAN eri kuin, että oikeasti katsoisin sen ohjelman hänen kanssaan ILMAN mitään laitetta!Huoh!

   Poista
 12. Ihan mahtava postaus. Monesti ajattelemme, että nuoret ovat niitä joiden käteen on liimattu kännykkä. Meillä on kuitenkin kasvamassa suhkupolvi joiden vanhemmat eivät ole läsnä lapsille tästä syystä. Tämä asia on hyvä tuoda keskusteluun jotta saadaan muutosta. Hienoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Aivannnn, mehän sen esimerkin niille pirpanoille annamme! Nyt kaikki vaan laittaa edes hetkeksi ja edes kerran viikossa sen puhelimen jonnekin kaukaiseen nurkkaan!!!

   Poista
 13. Loistava aihe, koska ei siellä somessa mitään järisyttävä tapahdu muutamaan tuntiin. Se on vain sellainen tapa, että joka kanvaa pitää koko ajan kytätä. Joka pv pitää oikein päättää, nyt suljen luurin. Aika kauheaa, mutta totta. Koitetaan ja hei sushille me vielä mennään, tiedän sen <3

  Kivaa viikonloppua teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Se on totta ja joka hetkessä sitä on räpläämässä tätä laitetta. Ihan niin kuin nytkin. Ärsyttävää!

   Poista
 14. Tää on tosi tärkeä aihe. Itsellähän ei mukuloita ole, mutta olen yrittänyt vähentää puhelimen käyttöä, ollessani kavereiden tai miekkosen seurassa. Onneksi mies muistaa kyllä sanoa aiheesta, jos meinaan lunttailla luuriani liian tiuhaan tahtiin. Paha tapa, josta pitää yrittää oppia eroon.

  VastaaPoista

Kiitos! Thank you!

Blogger Template Created by pipdig