torstaina, joulukuuta 8

5 x näin vältät joulustressin


Stressaakohan ihmiset eniten joulun tienoilla? Miksiköhän, kun sen pitäisi olla aikaa, jolloin perheet ja ystävät kokoontuvat nauttimaan yhdessäolosta? En ole varma onko tästä tehty tutkimuksia, mutta voisin kuvitella joulun olevan yksi isoimmista stressin aiheista. Uskoisin, että tämäkin juhla on kaupallistunut jonnin verran vuosien varrella ja joillekin se saattaa tuottaa suurta tuskaa.

En muista oliko mulla joulustressiä viime vuonna, mutta jotenkin muistelen, ettei ollut. Oon myös päättänyt, että tänä vuonna en aio moista luoda itselleni. Se ei auta mitään, se ei hyödytä ketään ja siitä kärsin ainoastaan mä sekä mun läheiset. Ei kiitos. Alla muutama vinkki, joiden oon huomannut auttavan mun ajatusten kulkua sekä tajuamaan, että it's all good.


JOULUSIIVOUS

Aivan turha käsite ja mitä se edes tarkoittaa? Sitä, että siivoat perinpohjin kodin ja aiheutat siitä itsellesi stressin? Ju, ei kannata. Kukaan ei tule syynäämään teidän jokaista nurkkaa tai etsimään pölypalloja. En myöskään halua uskoa, että kukaan vieras vetää sormella kaapin pintoja. Vai teetkö sinä niin, kun käyt perheen tai ystävien luona kylässä? AIVAN. Joten ihan perussiivous riittää. Keskity mieluummin tunnelman luomiseen.


vältä joulustressi


TEE LISTA

Jos nyt kuitenkin tuntuu siltä, että on asioita, jotka on aivan pakko tehdä kirjoita ne ylös. Rustaa paperille kaikki mitä mieleen tulee, jonka jälkeen nuku yön yli. Seuraavana päivänä käy lista uudelleen läpi ja poista kaikki turhat. Niitä on aivan varmasti. Keskity olennaiseen ja asioihin, joilla oikeasti on väliä. Esim. parvekkeen siivous tähän aikaan vuodesta on täysin turhaa tai astiakaapin uudelleen järjestäminen.

Sen jälkeen, kun lista on valmis voit alkaa hommiin. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä heti tai samana päivänä vaan niitä voi jakaa eri päiville. Voit esimerkiksi tehdä yhden tai max. kaksi asiaa per päivä. Helpottaa huomattavasti oloa. Suosittelen kokeilemaan.vältä joulustressi


JOULULAHJAT

Kaikille ei tarvitse ostaa joululahjoja!!!! Aseta budjetti sekä valitse tarkkaan ja harkiten keitä haluat muistaa tänä jouluna ja miksi. Unohda myös ne ajatukset, että "no mutku sekin ostaa mulle ni mun on pakko ostaa sille". Ei ole. Sä päätät ketä haluat ilahduttaa ja sillä selvä. Jos sä oot ollut jonkun mielessä niin hyvä niin, mutta se ei silti tarkoita, että oot hänelle lahjan velkaa.

Sopikaa myös perheen kesken säännöt. Monessa perheessä voi olla 10 henkilöä, jolle pitäisi ostaa lahjat ja kenellä oikeasti on varaa sellaiseen? Mun sisko keksi aivan mielettömän hyvän idean täksi jouluksi. Hän laittoi hattuun jokaisen aikuisen sekä lapsen nimen ja teki niistä parit. Jokainen aikuinen ostaa yhden lahjan yhdelle lapselle ja that's it. Lahjan enimmäissummaksi asetettiin raja, jota ei saa ylittää. Kyllä multa putosi sellainen painolasti harteilta, koska yksi lahja vs. kuusi lahjaa kuulostaa paljon järkevämmältä. Eli olkaa luovia ja keksikää ideoita, joista stressiä ei aiheudu ja sopii kaikkien lompakoille.vältä joulustressi


RUOKA

Pöytien ei tarvitse notkua perinteisiä jouluruokia ja varsinkaan, jos niistä ei pidä. Pääasia on, että tarjolla on juuri sitä mikä maistuu teidän jengin mielestä hyvältä. Pari vuotta sitten teimme pikkuveljieni kanssa kanaa ja valkosipuliperunoita. Kukaan meistä ei hirveästi välitä jouluruoista, joten loihdimme omannäköisemme menun. Jakakaa myös vastuuta. Ei ole kiva, että yhden täytyy tehdä kaikki ruoat. Sopikaa keskenään kuka tuo mitä ja näin koko taakka ei kaadu yhden ihmisen päälle. vältä joulustressi


MUISTELE 

Muistee edellistä joulua. Stressasitko? Mistä asioista? Menikö kaikki kuitenkin loppuen lopuksi hyvin? Jos, niin kannattiko huolehtia? Jos ei, niin tänä vuonna voit tehdä ne asiat toisin, jotka aiheuttivat päänvaivaa. Yleensä kaikki asiat menevät kuitenkin omalla painollaan ja loppuen lopuksi hyvin. Ja jälkeen päin sitä usein miettii, että miksi aiheutti itselleen hirveät paineet yhden päivän takia.vältä joulustressiMuista, että SÄ aiheutat oman stressisi, eikä kukaan muu.

Onko sulla jotain hyviä vinkkejä takataskussa? Annatko joulun vaikuttaa itseesi negatiivisella tavalla?

Oikein rauhallista ja stressivapaata päivää sulle  ;).


//Don't stress.

SHARE:

34 kommenttia

 1. Hyvä lista! Mä oon niin lista ihminen, joka juhlat menee listan kautta 😁 Nyt melkein kaikki onvko valmiina. Siivousta pitää hoitaa ja vähän leivontaan. Muuten olen valmis joulun viettoon. Ihanaa joulun odotusta ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, mä kanssa tykkään tehdä listoja :)

   Ihanaa odotusta sinnekin!

   Poista
 2. Hyviä asioita listalla 🤗 liikaa tosiaan ihmiset ottaa stressiä, kaikki kuitenkin sujuu omalla painollaan.

  Täälläkin mennään listan kanssa, mm. Lahjat. Siitä on helppo ruksia pois kun saanut hoidettua 🤗

  Mukavaa päivää 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Kun sen vain aina muistaisi :)

   Samoin!

   Poista
 3. Minä taidan olla niin paatumaton jouluhöpsö, etten ymmärrä tuota joulustressiä ollenkaan. :') Nautin siis jokaisesta jouluun liittyvästä asiasta, enkä ole koskaan osannut stressata niiden tekemisestä. Joulusiivous on itselle ihan ykköstykki, nautin suunnattomasti kun saan huone huoneelta käydä kodin läpi, siivota sen oikeasti lattiasta kattoon, ne kaapitkin. :) Joululahjoista ajattelen niin, että se on jokaisen aikuisen oma asia, hankkiiko muille lahjoja ja miten paljon hankkii. Tai näin on ainakin meidän perheessä, itse tykkään lahjoa lähimmäisiäni, mutta minua ei haittaa ollenkaan, jos itse en saisi paketin pakettia. Antamisen ilo ja toisen huomioiminen on se, mikä tuo itselle hyvän mielen. <3 Ruuasta me ei miehen kanssa stressata, kun kummallekaan jouluaterian monipuolisuus ja määrä ei ole kovin suuri tekijä joulussa. Hankitaan (jep, ei tehdä!) kotiin muutama herkkujuttu ja muuten sitten ollaan mukana suvun syömisissä ja niiden valmistuksessa. Joten nou stress at all! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah! Ihanaa, ettet stressaa ja just hyvä :) Antamisen ilo on oikeasti paras ilo :)

   Poista
 4. Tuo lahjapuoli toimii meilläkin arpomalla. Omassa lapsuudenperheessäni arvottiin sisarusten kesken, kenelle lahjat ostettiin. Oltiin jo melkein aikuisia kaikki ja perinnettä jatkettiin vielä perheidenkin kesken :) Nyt se kuitenkin on jo jäänyt.
  Omat 6 lastani (13-23 v.) arpovat lahjat keskenään ja me mieheni kanssa ostamme jokaiselle yhden hyvän lahjan, toiveiden mukaan. Kummilapsia meillä on aika monta ja olen heidän kohdalla noudattanut tätä nykyä periaatetta, että muistan jouluna jos ei ole synttäreitä ollut.

  VastaaPoista
 5. En kauheasti stressaa joulua. Pienessä panikoinnissa vika viikolla ostan kaikki lahjat. Onneksi monta lahjaa ei tarvitse ostaa. Lapsille olen sanonnut, että kolme lahjaa saavat toivoa ja tietysti euro raja niihin. Normi siivouksen teen yleensä kun vaihdan jouluiset koristukset taaloon. Joulusaunan olen yleensä pessyt, stiäkään en aina kun ei olle jouluna koskaan edes kotona. En ole jouluihmisiä, koska ärsyttää tämä kaupallisuus ja muutenkin kun ihmiset stressaa. Jouluhan pitäsi olla kivaa yhdessäoloa ja vailla stressiä. Jouluna syödään hyvin ja tavataan sukulaisia ja ystäviä mahdollisimman paljon. Hyva postaus ja oikein rauhallista joulua sinne teille piikulin kanssa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä periaate! Kolme on just hyvä määrä! Onhan tämä mennyt aika kaupalliseksi, mutta onneksi jokaiselle on mahdollisuus tehdä juuri oman näköinen joulu :).

   Poista
 6. Lahjoja olen hankkinut vuoden varrella, silloin kun on sellaista tullut vastaan, jota ajattelen vastaanottajan arvostavan. Valokuvakirja ja -kalenteri anoppilan koirasta on aina arvostettu, ystäville teen aina yhteisestä juhannuksesta valokuvakirjan. Nämä voi tehdä jo hyvissä ajoin.

  Pikku siivousprojekteja olen tehnyt vähän kerrallaan, jääkaappi viime viikonloppuna, epämääräisten lehtikasojen läpikäyminen tänä viikonloppuna. Sitten tarvitaankin vain normaali viikkosiivous -ja mies saa hoitaa sen.

  Vaikka ruokaihminen olenkin, hallin kalakauppias saa graavata kalat ja monet muut joulupöydän herkut tulevat purkista; mäti, patee jne. Ne kun vain asettelee kauniisti esiin saa stressin pidettyä kurissa. Kattaus on ainoa josta en tingi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on tosi hyvä tapa hankkia lahjoja vuoden varrella ja silloin ei ainakaan paniikki iske päälle!

   Hyvältä kuulostaa teidän käytäntö :). Juurikin postailin kattauksista ja toivoisin olevani enemmän kattaus-ihminen!

   Mukanaa joulunodotusta sinne!

   Poista
 7. Hauska, en taida olla sit stressaajatyyppiä koska en osaa stressata joulusta? hmm.. Ruokaa tulee laitettua muutenkin ja siivoan muutenkin usein ja ja.. Tässä mun vinkki: kynttilät palamaan, joululaulut soimaan ja NAUTI! Joulunalusaika on ihanaa :).

  VastaaPoista
 8. Itse en Joulua stressaa, vaan nautin kaikesta valmistelusta. :) Pieni yllätys sulle blogissa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Nauti <3

   Kävinkin jo kurkkimassa. Olet ihana!

   Poista
 9. Mä en kanssa stressa joulua, lahjat hankin mahdollisimman ajoissa ja siivoamistakin hoidan koko ajan joten millekään isommalle joulusiivoukselle ei ole mun mielestä tarvetta. Jos oltaisiin joulu kotona, niin ostaisin ruuat valmiina, mutta tänä vuonna ollaan jälleen mummilassa joulun vietossa, joten mun vastuulle jää jälkkärit. Jos joku stressaa vähän niin se, että tiedän äidin stressavan ja en halua sen tarttuvan. Itse nautin tästä joulunodotuksesta ja itse jouluaatto on vain yksi päivä siinä sitten.

  Mukavaa stressitöntä joulunaikaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa päästä mummilaan! Ja juurikin tuo tekeminen jaetaan kaikkien kesken! Ihanaa!

   Samoin sinne <3

   Poista
 10. Totta, itse me tuon stressin teemme. Itselläni on ohjenuorana on se, että ole ajoissa liikkeellä. Kun kaikki on ajoissa järjestyksessä, ei tule stressiä. Ja, tuo lahjojen ostaminen. Aiemmin ostimme lahjoja useammalle, mutta muutama vuosi sitten lopetimme. Teimme yhdessä (sisarusteni) kanssa päätöksen että vain kummilapsia muistamme, emme siis kaikkia sisarusteni lapsia (yhteensä 12). Ja, mielestäni tämä on hyvä jako. Myöskään meidän lapset eivät saa kaikkea "kivaa ja välttämätöntä" toisin sanoen turhaa.
  Mukavaa joulun odotusta ja ei stressata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ihan ite! Yep, pari lahjaa on just hyvä eikä sen enempää tarvitse!

   Poista
 11. Niin totta! Jokainen meistä sen oman aikataulun ja to do listat tekee :D Ja just tuota oon aina hokenut itse kullekkin että kuka niitä varastoja menee Joulun pyhinä katsomaan :D Ei todellakaan yhtään kukaan! Ja sit toi ruoka puoli, just niin että laittaa vaan sitä mistä itse tykkää! Ja tai jos tulee vieraita niin jakaa sitä ruoka vastuuta, nyyttäri meiningillä. Tarkoitus on rauhoittua ja nauttia Joulusta, eikä räjähtää siihen pisteeseen että lopulta ajelee hiukset päästä Jouluaamuna :D :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LOL! Yep! En halua ajaa hiuksia päästäni ;DD!

   Poista
 12. Joulun pitäisi olla rentouttavaa yhdessäolon aikaa!
  Jos ei ehdi jotain tehdä, antaa olla, tulee se joulu muutenkin!

  Lempeää joulun odotusta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pitäisi ja toivotaan, että mahdollisimman monessa paikassa on :).

   Samoin!

   Poista
 13. Hyviä pointteja ja ihanat kuvat! Itse en kovin jouluisin stressaile, koska tiedän että kyllä ne asiat aina tulee kumminkin hoidettua, mitä "pitää" tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :). Juurikin näin. Kaikki aina hoituu!

   Poista
 14. Äärimmäisen hyviä vinkkejä! Joulusta pitää nauttia, ei stressata :)

  VastaaPoista
 15. Joulustressi?! Päätin jo ennen lapsia, että meillä ei hössötetä liikaa ja imuroida aattoaamuna yms. Jouluna nautitaan ja ennen joulua ehtii tekemään kyllä kaiken, kun ENNAKOI= tekee kalenteriin selvät suunnitelmat ja pitää niistä kiinni. Kyselee mitä kukin toivoo lahjaksi jne. Näppärää.
  Luulen, että jouluhösääminen on niin mallioppimista kotoa. Minunkin isosisko jatkaa kotoa nähtyä perinettä ja heillä on kaikki aina aattoaamuna stressin partaalla :)
  Kaikesta huolimatta. Ihanaa Joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Hyvän päätöksen teit :).

   Tuo listan tekeminen ja ennakointi on ihan parasta :).

   Samoin sinne!

   Poista
 16. Mä en oikein ymmärrä miksi kaikesta pitää vääntää stressiä, joulustakin! Eikö sitä voisi vaan höllätä ja nauttia? Erittäin hyviä vinkkejä kirjoittelit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aivan! Emmäkään ;). Ihan uskomatonta, että kaikesta sitä voikin ressata!

   Poista

Kiitos! Thank you!

Blogger Template Created by pipdig